Opbevaring af grøntsager

Tips til opbevaring af grøntsager!

Efter stor efterspørgsel på opbevaring af grøntsager i mit kølekeskab har jeg valgt at gå lidt mere i dybden emnet. Måske du kan finde lidt inspiration i noget af det jeg gør hos mig! Jeg skrev et lille indlæg her om sunde vaner i dagligdagen og hvorfor jeg planlægger som jeg gør!

Jeg har fået mange forskellige spørgsmål og jeg kommer helt sikkert ikke omkring det hele nu men det bliver ikke heller ikke sidste indlæg, som  jeg skriver om opbevaring af grøntsager. Det er et emne hvor rigtig mange kan finde inspiration til at leve sundere i hverdagen – på en nem og overskelig måde! Er der noget helt andet du vil have svar på eller mangler inspiration til, så skriv meget gerne en kommentar under indlægget her!!

Klargøring til en ny uge!

Sidst på ugen laver jeg ofte en madplan for den kommende uge! Det er ikke altid, at jeg laver en decideret plan for alle dagene og hvad vi skal spise men jeg har en nogenlunde idé om hvad dagenene skal indeholde af mad. For ellers er det svært at lave en indkøbs seddel til en hel uge. Men jeg har fundet ud af at jeg altid har disse 15 basis madvarer i mit køleskab!

Vi kender sikkert alle de situationer hvor man ender med at stå og hænge ind over køledisken eller går fuldstændig i stå i grønt afdelingen fordi, at man ikke lige hjemmefra har besluttet hvad der skal handles ind. OG det gider jeg ikke..

Derfor prøver jeg så vidt muligt kun at handle ind EN gang om ugen. Det gør jeg af flere grunde:

 1. Jeg sparer penge, da jeg ikke bliver fristet hver anden dag (selvom jeg elsker at blive fristet af gode tilbud)
 2. Jeg sparer masser af tid – faktisk virkelig meget tid
 3. Jeg er sundere – faktisk virkelig meget sundere
 4. Jeg får meget mere overskud i hverdagen

De punkter vejer altså enormt meget op for den tid, som jeg skal bruge lørdag eller søndag på at planlægge den kommende uge!

Hvor lang tid bruger du på at forberede til ugen?

…er jeg også blevet spurgt! Svaret er; nok ca. et par timer. Tid der er ret godt givet ud. Det forskelligt fra uge til uge hvad jeg forbereder, alt efter hvad jeg har besluttet der skal være på menuen.

Jeg inddeler min planlægning i 3: Morgenmad – frokost – aftensmad!

Jeg skal have et par forskellige muligheder til morgenmad, det samme til frokost og gerne lidt flere til aftensmad, eftersom jeg lavet en madplan til aften måltiderne!

Opbevaring af grøntsager

Når jeg så har handlet ind, så pakker jeg ALLE mine grøntsager ud. Jeg har erfaret at de holder sig meget bedre, hvis de ikke ligger i indpakningen. F.eks. babyspinaten bliver pakket ud af posen og kommes i en bøtte med låg osv.

Lad være med at skylle dine grøntsager også selvom du f.eks. snitter spidskål og kommer i en bøtte. Vent med at skylle det, til du skal bruge det. Når du så skal bruge en håndfuld til en salat, så skyl det der. Dine grøntsager holder sig meget bedre uden at blive skyllet!

Så lang tid kan dine grøntsager ca. holde sig:

 • Majs fra frost 3-4 dage
 • Skrællede kartofler 1-2 dage i vand
 • Edemamebønner fra frost 4 dage
 • Broccoli i buketter 5-6 dage
 • Skrællet gulerødder 5 dage
 • Snittet spidskål 6 dage
 • Kogt quinoa 6-7 dage
 • Kogte kikærter 5-6 dage
 • Babyspinat 7 dage
 • Kogte/bagte rødbeder 5-6 dage
 • Pillet løg 8 dage

Alt sammen i bøtter med låg på! Jeg bruger mange forskellige slags bøtter men rigtig ofte dem her!

Sådan som mine grøntsager opbevares er selvfølgelig egne erfaringer og holdbarheden vil altid varierer lidt. Alt efter friskhed og kvalitet på det man lige får købt!

Listen over grønt, vil løbende blive længere i takt med at jeg “afprøver” det i eget køleskab. Har du erfaringer med opbevaring af grøntsager? Eller oplevet nogle som holder sig meget bedre end andre?

Du kan finde en masse inspiration til nemme salater med masser af grønt lige her!

11 reaktioner

 1. Jeg opbevarer modne avocado I køleskabet, så kan de holde længere. Har tomater på køkkenbordet for syntes de mister alt smag på køl.

  1. Hej Kira,
   Det gør jeg nemlig også med Avocadoer, ellers så når jeg ikke at spise dem!
   Smart med tomaterne – det gør jeg alt for lidt!
   Kh. Maria

 2. Fedt indlæg! Jeg må starte med at rengøre køleskabet og SÅ skal det fyldes op!
  Er det for personligt at spørge, hvad dit madvudget til dig ig Josefine ligger på? Jeg spørger, da jeg selv lige om lidt står som alenemor og skal finde tid, råd, overskud og sundhed i hverdagen. Vi kan ikke leve af rugbrødsmadder hver dag….
  Hilsen Anna

  1. Hej igen Anna,
   Nej jeg synes heller ikke at det er for personligt et spørgsmål! Egentlig meget relevant når jeg nu har delt mit køleskab og alt indholdet flere gange.
   Dejligt at du har fundet inspiration – spørg endelig løs hvis jeg kan hjælpe med noget 🙂
   Kh. Maria

 3. Dejligt med lidt inspiration til foodprepping. Smart fif det med først at skylle grøntsagerne lige inden brug – det vil jeg tage til mig! 🙂

 4. Hej maria

  Er opslag jeg har søgt længe efter men jeg syntes at der står på de frostposer med edemammebønner at det kun er et døgn optøet ?? Har altid syntes det var smadder irriterende at de ikke kunne står i køleskabet of være klar, men det kan de godt ?? Tak for god og dejlig læsning .

  1. Hej Marie,
   Tak for din besked.
   Man skal altid huske på, at det der står på poser mm. er vejledende.
   Jeg har erfaret mange gange, at de holder sig fint flere dage på køl.
   Indlægget her er mine erfaringer gennem tiden og er derfor også vejledende. I nogle tilfælde kan det jo ske, at de kan holde sig kortere tid. Men du kan altid lugte om noget er blevet dårligt.
   Kh. Maria

 5. Tak for skrivet her. Linket til din bøtte-henvisning virker ikke… mon du har et nyere link? Hvordan med peberfrugter, ligger du dem i vand eller? Synes de hurtigt bliver lidt slatne i overfladen..

  1. Hej Christina,
   Tak for din besked og info om, at linket ikke virker.
   Jeg har sat et nyt link ind nu som burde virke.
   Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du vil måske også kigge på..