Braiseret spoleben – mør og lækker simreret

by Maria
Braiseret spoleben

Braiseret spoleben – hvad er det?

Ordet spoleben eller mere konkret denne udskæring på grisen, kender de færreste nok til. Det er en skam! For det er et lækkert, mørt og billigt stykke kød, som du vil kunne imponere dine gæster med.

Simreretter som har fået lang tid på en lavere varme, er en fantastisk spise! Mere konkret hedder denne tilberednings metode; At braisere. Det er at stege et stykke kød, som efterfølgende bliver tilberedt i en form for væske, (f.eks. fond). Det giver både smag og mørhed til kødet.

Spoleben er det nederste stykke af benet på en gris. Lad dig ikke skræmme af kød, som mange af os ikke kender fra supermarkedet. Det er nemlig ikke ofte at det ligger i køledisken, men man kan sagtens gå hen til slagteren og spørge efter kødet. (Det kan man også i både Føtex og Bilka).

Måske har slagteren spoleben og hvis ikke, kan de bestille det til dig. Jeg kan love, at du ikke vil fortryde at du brugte tiden på retten!

Sværhedsgraden er i bund, du skal “kun” investere et par timer af din dag til selve tilberedingen. Derfor synes jeg også at de braiseret spoleben, er en ret som passer bedst til weekenden. Der har de fleste af os ofte lidt mere tid.

Braiseret spoleben

Forberedelses tid: 30 minutter
Samlet tid: 3 timer
5 personer

Ingredienser

  • 6 stk spole ben
  • 5-7 stilke timian
  • 2 æbler
  • 4 fed hvidløg
  • 3 løg eller 5 skalotteløg
  • 3 gulerødder
  • ½ l fond kalv eller høns eller bullion vand
  • ½ øl efter eget valg
  • ½ dl æbleeddike
  • 3 spsk sukker
  • 1 potte frisk timian
  • 2 tsk salt og lidt friskkværnet peber
  • Olie til stegning
  • Evt. lidt fløde ca. 1 dl.

Fremgangsmåde
 

  • Pil løg og hvidløg.
  • Skær gulerødder og løg i store stykker, skyl timian stilkene og skær æblerne i kvarte.
  • Bland æbleeddike, øl, fond og sukker sammen.
  • Tænd ovnen på 150 grader.
  • Opvarm en pande på høj varme og kom olie på. Brun spolebenene af, gerne over 2 gange hvis ikke de kan være på panden.
  • Sørg for at de er brunet godt af på alle sider, brug gerne 15 minutter på det.
  • Kom benene i en gryde/stegeso eller andet med låg som kan tåle at komme i ovnen.
  • Brun derefter alle grøntsagerne af i nogle minutter og tilsæt væsken.
  • Kom det hele over benene og kom gryden i ovnen i 2 timer.
  • Vend benene i væsken et par gange undervejs.
  • Tag gryden ud af ovnen og hæld skyen i en gryde.
  • Kog den op og smag til med salt, peber og evt. en sjat fløde.
  • Fløden giver en skøn, rund og cremet smag.
  • Hæld skyen over benene igen og drys med frisk timian på toppen. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed

Du kan sagtens både servere bagte rodfrugter, bagt kartoffelmos eller måske en frisk salat til.

Find flere opskrifter og inspiration til aftensmaden her.

6 comments

Nando 2. februar 2019 - 18:22

I ovnen ved hvor mange grader ?

Reply
Maria 4. februar 2019 - 10:31

Hej Nando,
I ovnen ved 150 grader 🙂
Den linje var smuttet. Det er rettet nu tak.
Hav en god dag.
Kh. Maria

Reply
Suzanne Møller Christiansen 13. april 2019 - 20:59

Det lyder lækkert. Jeg har dog ingen gryder ell der kan gå i ovnen, Kan man bruge et fad dækket med folie?
Kender du ca prisen på benene?

Reply
Maria 26. april 2019 - 16:33

Hej Suzanne,
Ja sagtens. Det har jeg også gjort flere gange.
Så længe at det er tildækket – så går det fint an 🙂
Kh. Maria

Reply
Birthe Bressan 9. marts 2021 - 19:15

Kan jeg tilberede spolebenene i en stegegryde på komfuret? og hvordag,har lige fået nogle foræret. Med venlig hilsen Birthe Bressan

Reply
Maria 13. marts 2021 - 16:57

hej Birthe,
Ja det kan du sagtens 🙂
De skal bare simre stille og roligt som de ville gøre i ovnen.
Det lyder skønt at du har fået dem foræret. Det smager så lækkert.
God fornøjelse med det,
Kh Maria

Reply

Leave a Comment

Opskrift Vurdering