Frikadeller med stuvet hvidkål

by Maria
Frikadeller med stuvet hvidkål

Frikadeller med stuvet hvidkål.

Frikadeller med stuvet hvidkål er en rigtig klassiker i det danske køkken. Det er den skønneste mormormad som de fleste kender til.

Stuvet hvidkål er lavet af letkogt kål hvor der stadig er bid i. Kålen vendes i en dejlig cremet hvid sauce, faktisk en gammeldags opbagt sovs. Den stuvede kål er perfekt sammen med en portion saftige sprøde frikadeller. Her er begge dele serveret med kogte kartofler.

Mangler du en mere sommerlig ret med frikadellerne? Så kan du prøve frikadeller med en cremet kartoffelsalat.

Frikadeller med stuvet hvidkål er en forholdsvis billig ret at lave, og så smager det super lækkert. Du kan med fordel lave nok til to dage og spare lidt tid i køkkenet. 

Frikadeller med stuvet hvidkål

En skøn klassisk dansk ret med klassiske frikadeller.
Forberedelses tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time
4 personer
Frysegnet: Ja
Holdbarhed: 2-3 dage

Ingredienser

Frikadeller

  • 450 g hakket svine/kalvekød
  • 1 æg
  • 1 dl mælk
  • 50 g hvedemel
  • 2 tsk salt og lidt peber
  • 1 stort løg
  • Rigeligt smør og olie til stegning

Stuvet hvidkål

  • 600 g hvidkål
  • 25 g hvedemel
  • 30 g smør
  • 4 dl mælk
  • 1 tsk salt og lidt kværnet peber
  • 6-800 g kartofler

Fremgangsmåde
 

Kartofler

  • Skræl kartoflerne og kog dem i en gryde med letsaltet vand.
  • Efter ca. 15 minutter slukkes for varmen.
    Lad kartoflerne stå i vandet indtil, at man kan stikke en urtekniv ned i kartoflen.
    Hæld derefter vandet fra og lad dem stå med låg på til maden serveres.

Frikadeller

  • Rør kødet godt sammen med salt.
  • Hak løget fint, en minihakker kan anbefales så det bliver ekstra fint.
  • Vend resten af ingredienserne sammen til farsen sammen.
  • Frikadellerne formes med en ske. Dyp skeen i vand så farsen ikke hænger ved og man kan forme en fin rund frikadelle.
  • Frikadellerne steges på en varm pande med rigeligt smør og olie.
    Steg dem ca. 5-6 minutter på hver side.
  • Imens kålen laves kan dellerne holdes varme i ovnen, i et ovnfast fad ved 150 grader.

Stuvet hvidkål

  • Hak hvidkålen groft.
  • I en gryde med vand og 1 tsk salt koges kålen i ca. 4 minutter.
  • Hæld kålen i en sigte og brug gryden til stuvningen.
  • Smelt smørret i gryden og pisk melet i, til en melbolle.
  • Hæld mælken i lidt ad gangen imens der piskes godt, så saucen ikke klumper.
  • Lad saucen koge op til den tykner, smag til med salt og peber.
    Kom den kogte kål i og vend det godt sammen.
  • Server frikadellerne med stuvet hvidkål og de kogte kartofler. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed

Det er altså en klassisk dansk ret, som man længe har været serveret til aftensmad. Der vil sikkert være en del som forbinder retten med deres farmor eller mormor og den mad som blev serveret i deres hjem.

I mange hjem til retten sikkert også være at finde til påskefrokoster eller julefrokoster. Her serverer man frikadeller med stuvet hvidkål men uden kartoflerne til.

Ofte handler det om traditioner, hvilke indslag som sættes på bordet til højtiderne.

Mere inspiration til opskriften.
  • Lav gerne en dobbelt portion af frikadellerne. Det er meget nemt at lave en større portion, nu hvor du alligevel har alle ingredienserne fremme. Det kan godt være, at du ikke skal bruge de ekstra deller med det samme, men så kan du fryse dem ned. Det gør jeg selv meget, og så kan jeg tage frikadellerne ud af fryseren og så er der nem og hurtig aftensmad.
  • Frikadellerne steges i halv olie og halv smør. Det giver en skøn stegeskorpe på dellerne. Derudover så kan smør også tåle højere varme når der tilsættes olie og det betyder at smørret ikke branker.
  • Det stuvede kål kan du også lave på halv fløde og halv mælk. Det gør den ekstra cremet og lidt mere fyldig i smagen.
  • Man kan sagtens, som i opskriften her, undvære fløden og spare lidt på mælken. Her kan man i stedet tilsætte noget af kogevandet fra kålen. Det giver også en skøn smag.
  • Servere du du stuvede kål til fx fisk, så kan du med fordel rive lidt citronskal i stuvningen. Den gør den lidt mere frisk i smagen og velegnet til fisk.

Frikadeller med stuvet hvidkål

Leave a Comment

Opskrift Vurdering