Gullasch med blød kartoffelmos
Gullasch er en traditionel Ungarnsk ret. En skøn simreret med oksekød, gulerødder og løg. Det er faktisk en ret simpel opskrift du får her. Men den gode tid i gryden giver retten en dejlig smag fra alle ingredienserne.
Gullasch kræver derfor tid i gryden men den er faktisk ret nem at forberede. Du kan derfor bruge tiden på noget andet imens der spreder sig en skøn duft i hjemmet.
Gullasch
Ingredienser
Gullasch
- 600 g skært oksekød i tern
- 2 løg hakket
- 3 fed hvidløg hakket
- 4 store gulerødder i grove tern
- 4 spsk hvedemel
- 1 liter vand
- 1 bouillonterning fx grøntsag
- 100 g tomatpuré
- 2½ tsk sød paprika
- 1½-2 tsk salt og kværnet peber
- 3-4 spsk olie til stegning
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler skrællet og i grove tern
- 30 g smør
- 1½ dl mælk
- 1 tsk salt og lidt peber
- 1 knsp muskatnød kan undlades
Fremgangsmåde
Gullasch
- Hvidløg og løg sauteres klare i en stor varm gryde med olie.
- Kom kødet i, brun det godt af og drys med salt og peber (start evt. med halvdelen og smag til senere).
- Drys melet på kødet og kom derefter tomatpuré, gulerødder og paprika i.
- Hæld bouillonvandet på, lad det koge op og kom låget på.
- Skru ned på svag/middelvarme og lad retten simre i 2 timer - det gør ikke noget at den simre i 2½ time.
- Smag retten til. evt. med ekstra salt, peber eller paprika.
Kartoffelmos
- Når gryden har simret ca. 1½ times tid, starter du med mosen.
- Kartoflerne koges møre i ca. 25-30 minutter - du kan evt. stikke en gaffel i og så om de er møre. Hæld derefter vandet fra.
- Opvarm smør og mælk i en lille kaserolle.
- Mos kartoflerne, gerne bare i gryden. Brug en kartoffelmoser eller et piskeris. Lidt efter lidt hældes mælk/smør i gryden og til sidst smages til med muskatnød, salt og peber.
- Vil du have din mos mere blød og cremet kan du sagtens tilsætte ekstra mælk.
Lav evt. en dobbelt portion og gem aftensmad til dagen efter. Du kan også fryse de ekstra portioner ned – det er jo så skønt at tænke skridtet videre i hverdagen!
Jeg serverer ofte lidt grøntsager til mine gryderetter. Du kan evt. dampe broccolibuketter og servere til, det er nemt og en mættende grøntsag, som jeg synes passer godt sammen med gullasch.
Jeg husker helt tydeligt første gang jeg fik retten. Jeg var omkring 12 år og var på ferie i Unggarn. Den blev serveret i en skål af brød og kødet var så mørt og smagen himmelsk.
Jeg tænker at den form for madoplevelse og madminde meget godt beskriver min glæde og interesse for mad. Den har nemlig altid været der.
Du kan finde endnu flere aftensmads retter lige her!
2 comments
Er det en spsk eller en tsk her?
1½-2 salt og kværnet peber
Hej Ana,
Godt at du spørger 🙂
Det er tsk. og det er rettet i opskriften nu!
Kh. Maria