Chokoladeboller med fuldkorn.
Her får du opskriften på nogle skønne chokoladeboller med en del fuldkorn i dejen. Ca. halvdelen af melet er erstattet med fuldkornsmel.
Af fuldkornsmel kan du fx bruge grahamsmel, fuldkorns speltmel eller hvid fuldkorns hvede. Hvid fuldkorns hvedemel er en lys meltype som indeholder fibre og fuldkorn men fungerer godt som den almindelige hvedemel.
Du skal altid huske på at når der er tilsat en god portion fuldkornsmel i en bolledej, så vil brødet altid blive en smule mere kompakt og ikke lige så lyst og luftigt som en 100% hvid te-bolle.
Men disse boller med chokolade smager så skønt – så jeg vil klart anbefale dig at prøve dem.
Chokoladeboller
Ingredienser
- 25 g gær
- 1 æg
- 2 dl mælk
- 200 g hvid fuldkorns hvedemel eller andet fuldkorns mel
- 250 g hvedemel
- 2 spsk honning
- ½ dl olie
- 1 knsp salt
- 1 knsp kardemomme
- 80 g mørk chokolade knapper eller groft hakket
- 1 sammenpisket æg til pensling
Fremgangsmåde
- Lun mælken til det er “fingervarmt”.
- Opløs gæren i det lune mælk og tilsæt derefter olie, ægget og honning.
- Bland derefter resten af ingredienserne i og rør det på maskine eller med hænderne i ca. 5 minutter.
- Når du er ved at være færdig med at ælte kommes chokoladen i dejen.
- Tildæk skålen med husholdningsfilm og et klæde og lad dejen hæve 1 time.
- Del dejen op i 12 lige store stykker og form til boller.
- Kom bollerne i en bradepande med bagepapir eller en form der er passende i størrelsen.
- Bollerne lægges med ca. 1-1½ cm. mellemrum – så der er plads til at de kan hæve.
- Stil bradepanden tildækket og efterhæve i 45 minutter.
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
- Pensel bollerne med sammenpisket og bag dem i ca. 24 minutter. Lad bollerne køle af på en bagerist. Velbekomme!
Det kræver ofte lidt ekstra hævetid når man tilføjer ekstra meget fuldkorn i dejen. Så der skal væbnes med lidt tålmodighed når man er i gang. Heldigvis så passer sådan en hævetiden jo sig selv og man kan lave noget andet imens.
Chokoladeboller er bare altid en god idé ik… Du kan finde flere bageopskrifter under bagværk!
Du kan sagtens fryse bollerne ned. Jeg vil anbefale dig at fryse de ekstra boller ned så snart de er bagt og afkølet.
Så får du nemlig stadig en frisk boller når du tager dem ud af fryseren igen.
2 Responses
Ej, hvor ser de bare lækre ud! For nogle år siden brugte jeg ofte hvid hvedemel i mit bagværk, men så kom jeg ligesom fra det på et tidspunkt… Tak for påmindelsen;)
Kan man lave dejen aftenen før og lade den stå ude til morgenen efter?