Hjemmelavede falafler.
Her får opskriften på nogle lækre hjemmelavede falafler. De smager super godt og det er faktisk slet ikke så svært at lave selv. Det kræver dog en smule forberedelse, da de tørre kikærter skal sættes i blød dagen forinden.
Falaflerne er fx lækre i et disse hjemmebagte pitabrød. Prøv også i fladbrød med grønt eller måske en lækker falafel bowl.
I denne falafel opskrift steger jeg mine falafler på panden i rigeligt olie. De kan også sagtens frituresteges i en gryde med olie, eller du kan lave falafler i ovn. Læs om tilberedning i ovn under opskriften.
Falafler
Ingredienser
- 180 g tørre kikærter
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 æg
- 40 g bredbladet persille
- ½ citron, saften derfra
- 2 tsk salt og friskkværnet peber
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk stødt spidskommen
- Rigeligt med olie til stegning
Fremgangsmåde
- Tørre kikærter lægges i blød i en skål med vand, i 8-12 timer.Det er ideelt at lade dem stå natten over.Kom rigeligt med vand i skålen, da de suger noget af væsken.
- Inden brug hældes vandet fra og de skylles godt. Kikærterne skal ikke koges.
- Kikærterne og resten af ingredienserne, undtagen ægget, kommes i en foodprocessor.
- Det køres på maskinen og kikærterne skal hakkes godt.
- Til sidst kommes ægget i og farsen køres kort maskinen.Lad farsen stå og trække i køleskabet en halv times tid.
- Imens kan du snitte salat eller hvad du skal have til falaflerne.
- En pande med rigeligt olie tændes på middel til høj varme.Er du i tvivl om olien er varm så kan du stikke spidsen af et træspyd i.Syder det let om spydet, så er olien varm.
- Farsen formes til kugler mellem hænderne. De skal være på størrelse med en stor valnød.
- Falaflerne tilberedes i ca. 2 minutter. De skal blive gyldenbrune og tilberedt i midten.Er du i tvivl så kan man altid starte med at tilberede en enkel og smage på den.
- Når de er tilberedt lægges falaflerne på en tallerken med køkkenrulle som kan suge olien. Velbekomme!
Mere inspiration til opskriften.
- Et lille tip! Skal du spise dem i pitabrød, kan du med fordel lave dem til små halvflade “bøffer”. Så er de nemlig meget nemmere at komme ind i pitabrødet. Form falaflerne til små kugler som anvist i opskriften. Giv dem så et lille tryk mellem håndfladerne, så de bliver let flade.
- Laver du en stor portion og gemmer til dagen efter, så kan de sagtens lunes i ovnen ved 180 grader i 6-7 minutter. Så bliver de helt sprøde igen.
- Falaflerne kan også sagtens fryses ned. De opvarmes i ovnen når de er optøet fra frost. Giv dem ligeledes 6-7 minutter ced 180 grader.
- Din falaffelfars kan også sagtens fryses ned. Når farsen er tøet op røres der godt i den og så kan du forme til kugler og tilberede dine falafler.
Ovnbagte falafler.
Vil du gerne undgå at tilberede dine falafler i en masse olie. Så kan du også bage dem i ovnen. Følg opskriften og fremgangsmåden men i stedet for at komme dine falafler på panden så kommes de på en bageplade med bagepapir. De skal bages ved 200 grader i 25 minutter. Så skulle du meget gerne få en portion lækre gyldne falafler.
Du skal bare være opmærksom på at de ikke vil blive lige så sprøde som når de tilberedes i rigeligt olie. Olien er med til at gøre dem ekstra sprøde og saftige.
Hjemmelavede falafler opskrift.
Måske har du prøvet falafler men ikke prøvet at lave dem fra bunden endnu. Selvom det kan virke som et stort projekt, at skulle sætte kikærter i blød og lave falafelfars selv, så er det slet ikke så svært. Det kræver selvfølgelig lidt tid fordi kikærterne skal stå i vandet i 10-12 timer men så længe man forbereder sig dagen forinden med kikærterne, så er farsen lavet på ganske kort tid dagen efter.
Som nævnt tidligere kan det anbefales at lave en større portion og gemme noget af din fars. Så spare du den første del af madlavningen og det er endnu nemmere næste gang du skal have falafler til aftensmad.
Ofte stillede spørgsmål.
Kan man bruge kikærter på dåse til falafler? I denne opskrift kan du ikke bruge kikærter på dåse. Her skal man bruge tørre kikærter. Forskellen er at kikærter på dåse er forkogt og ligger i vand. Det er dog rigtig smart med kikærter på dåse da de er klar til brug. Fx til en omgang hummus. Men til falafelfarsen i denne opskrift skal kikærterne ikke koges. De tilberedes når falaflerne steges i olien.
Hvordan laver man falafler? Falafler består primært af kikærter. Tørre kikærter der skal sættes i blød i 10-12 timer. Kikærterne skylles godt og køres i en foodprocessor med krydderier, løg, hvidløg, citronsaft, æg og persille. Så får man en falafelfars som kan formes og tilberedes til lækre sprøde falafler. Du kan finde min opskrift og fremgangsmåde på de bedste hjemmelavet falafler her på siden.
Hvor sundt er falafel? Sundhed er mange ting. Og det kan være svært at betegne noget som sundt og usundt. Der er en masse gode mineraler og vitaminer i falafler. Kikærter er en god proteinkilde hvis man vil erstatte kødet med noget andet i sit måltid og kikærter mætter godt. Vil du gerne spare lidt på kalorierne, kan du bage falaflerne i ovnen i stedet for at stege dem på panden i en masse olie.
Hvad er i falafel? Falafler består primært at kikærter, og det er derfor vegetarisk. De har desuden et højt proteinindhold og er altså et godt alternativ til kød og kylling. Vil du lave veganske falafler skal du undvære ægget i farsen. Her kan du køre ingredienserne med lidt vand i stedet for. Prøv dig frem, det vigtigste er at din fars er sammenhængende og kan formes til små kugler.
4 Responses
Tak for utrolig lækker, nem og smagsfuld opskrift! Jeg er vild med dit lille univers.
Hej Karina,
TAK for din søde besked!
Det er jeg virkelig glad for at læse.
Kh Maria
Hej
har du opskriften på din orange masse? er det sødkartoffel eller gulerod? den ser virkelig lækker ud!
Hej Frederikke,
Ja det har jeg 🙂 Jeg har linket til det i indlægget nu. Det er hokkaidopuré. Du kan også søge i søgefeltet øverst på siden, så kommer opskriften også frem.
Du kan sagtens følge opskriften og bruge sødkartoffel eller gulerod i stedet. Eller en blanding. Blot en tanke 🙂
Kh Maria