Flæskesteg med sprøde svær.
Her får du opskriften på en god flæskesteg med sprøde svær. En flæskesteg hvor kødet stadig er saftigt og sværene lige som de skal være.
Derudover kan du lave den skønneste sauce fra stegeskyen efter stegen er tilberedt.
Der er altså MANGE måder og meninger til en god saftig flæskesteg og ikke mindst den sprøde svær på toppen. Her finder du mine bedste tips, tricks og en nem opskrift som virker hver gang!
Flæskesteg
Ingredienser
Steg
- 1,3 kg svinekam uden ben
- 2½ tsk groft salt og friskkværnet peber
- 6 laurbærblade
Stegesky
- 7 dl vand
- 3 gulerødder
- 2 løg
- Lidt peberkorn og laurbærblade
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 230 grader.
- Sørg for at alle svær er snittet ned til fedtkanten hvor kødet starter.Ellers skær dem til.
- Gnid godt med salt ned mellem sværene og drys resten på toppen.
- Kværn peber på og fordel laurbærblade mellem sværene.
- Skær gulerødderne i grove stykker, pil løg og skær i kvarte.Kom det i en bradepande/ovnfast fad med vand og stil det i ovnen.
- Læg flæskestegen på en rist. Den skal ligge så lige som muligt så sværene tilberedes ensartet.Skær fx en kartoffel over og brug til at lægge under stegen hvis den skal hæves i den ene side.
- Kom så risten i ovnen over fadet med vand.Væsken som drypper af stegen skal ned i fadet og bruges til sauce.
- Giv stegen 25 minutter på de 230 grader, her skal sværene blive sprøde.Skru derefter ned på 160 grader og giv stegen ca. 50 minutter mere.
- Brug gerne et stegetermometer.Kernetemperaturen skal være på 65 grader og så tages stegen ud af ovnen.
- Er sværene ikke helt sprøde når stegen rammer 60 grader, så skru over på grill funktionen.Så vil du få dine svær helt sprøde.Her tages fadet med væsken ud af ovnen.Hold godt øje så toppen ikke bliver brændt, det går meget hurtigt på grill.
- Tag stegen ud af ovnen og lad den trække i 15 minutter før der skæres skiver af flæskestegen.Imens kan saucen laves. Velbekomme!
Opskrift på flæskesteg,
Sådan en flæskesteg kan som sagt tilberedes på mange måder. Der findes nemlig mange forskellige tips og tricks til, at få de bedste sprøde svær på stegen.
Både hvor den langtidssteges og sværen grilles til sidst. Nogle skærer sværene af og tilbereder dem for sig. Og så er der tilberedningen hvor stegen først vendes med toppen ned af i et fad med vand, så sværen kan suge væsken og derefter vendes og tilberedes færdig.
Nogen vil mene at at fad med væske i ovnen kan have indflydelse på om sværen kan blive sprød. Hvis du oplever at dine svær slet ikke bliver sprøde, så tage fadet med væsken ud af ovnen men sørg for at have noget som væsken fra stegen kan dryppe ned i. Det hele skal gerne bruges til den gode julesauce.
Hvordan får man sværen sprød på en flæskesteg?
Start tilberedningen af stegen ved høj varme. Stegen skal gerne have 25 minutter på 230 grader. Her vil sværene nå at blive godt sprøde. Derefter skrues ovnen ned på 160 grader så kødet også kan blive mørt og saftigt uden at blive tørt. Her skal stegen have ca. 50 minutter. Er sværene ikke helt sprøde inden stegen er færdig så kan man give de sidste 5-10 minutter på grill funktionen i ovnen.
Her er det bare meget vigtigt at man holde meget øje. Det går lynhurtigt og man vil jo ikke have brændte svær.
Sprøde svær er næsten en kunst at få lige i skabet hver gang. Men denne tilberedning og opskrift er nem at gå til og her er du garanteret saftig flæskesteg med sprøde svær.
Flæskesteg med sprøde svær og hjemmelavet rødkål.
Det smager så skønt med en hjemmelavet rødkål til stegen. Mange bliver nok lidt skræmt når det skal laves selv. I stedet køber mange en færdiglavet rødkål på glas. Det smager ogs ganske fint og der findes mange gode slags.
Men jeg kan alligevel anbefale at man prøver sin egen hjemmelavede version. Det er slet ikke så svært og det smager super godt. Du finder opskriften på rødkål her!
Gem resterne fra den gode steg.
Gem endelig resterne af stegen til dagen efter. Server den kold med rugbrød, hjemmelavet agurkesalat og rødkål til. Det er et perfekt indslag på julefrokostbordet. Laver du fx flæskesteg til juleaften, så kan du med fordel lave ekstra steg og have til 1. juledag.
Resterne af kødet og kartoflerne kan også bruges til at have en god omgang biksemad. Se denne opskrift og udskift blot and med steg.
Du kan også bruge resterne til at lave en LÆKKER flæskestegssandwich!