Jule sauce

Den bedste julesauce.

Her får du opskriften på en skøn julesauce. Smagen er afstemt med salt, sødme og den gode runde smag som fløde altid giver.

Saucen er lavet af stegeskyen fra flæskesteg – se opskriften her!

Saucen er efter manges mening (noget af) det allervigtigste på julebordet juleaften. Der er delte meninger om hvordan en god julesovs skal laves. Herunder får du mit bud, tips og tricks til at lave en rigtig god sauce til julemiddagen.

Julesauce

Den bedste julesovs til julemiddagen.
Forberedelses tid: 15 minutter
Samlet tid: 35 minutter
7 dl
Frysegnet: Nej
Holdbarhed: 1-2 dage

Ingredienser

  • 5 dl stegesky/fond
  • 2 dl fløde
  • ½ tsk salt og lidt friskkværnet peber
  • tsk engelsk sauce
  • 2 spsk ribsgele
  • Evt. 1 bouillonterning
  • Kulør
  • 2-3 spsk maizena rørt ud i lidt kold mælk

Fremgangsmåde

  • Stegeskyen fra flæskestegen sigtes og kommes i en gryde.
  • Lad væsken småsimre ved middelvarme i ca. 10 minutter.
    Jo længere tid det får, jo mere vil væsken koge ind og smagen blive kraftigere.
  • Tilsæt fløde, engelsk sauce og ribsgelé.
    Lad det simre nogle minutter og smag saucen til.
  • Mangler saucen smag så tilsæt ½-1 grøntsagsbouillonterning.
  • Rør maizena ud i lidt kold mælk. Pisk det i saucen.
    Giv den et opkog, så sovsen tykner og smag til igen. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed

Du kan også sagtens bruge stegeskyen fra din andesteg til at lave en skøn julesauce.

Opskrift på julesovs.

Både til and og flæskesteg kan jeg kun anbefale, at bruge væsken fra kødet når det tilberedes. Du får den bedste smag frem og det er nemt at lave når du er i gang med kødet.

Jeg sørger altid for at komme en bradepande med vand under stegen og her kan fedtet dryppe ned i. Brug meget gerne smagsgivere i væsken såsom: Et par gulerødder, pastinakker, et løg, lidt peberkorn og laurbærblade. Det vil give væsken ekstra smag og du kan undgå at bruge bouillon i saucen, når den skal smages til.

Alternativt kan du købe en færdiglavet fond og bruge i stedet for selve stegeskyen i opskriften. Der findes mange gode udgaver i de større supermarkeder.

Julesauce af and eller flæskesteg.

Din sauce kan både laves på stegeskyen fra and og flæskesteg. Laver I begge dele til jul, så vælg den væske som I foretrækker.

Hjemme hos os, serveres der altid både andesteg og flæskesteg til julemiddagen. Derfor bruger jeg også ofte en blanding af stegesky fra både and og flæskesteg når saucen skal laves. Igen er mit bedste råd, at smage sig frem imens saucen laves, så du får en sauce du kan lide.

Der er én vigtig forskel på væsken fra flæskestegen og andestegen. Fra flæskestegen kan al væsken bruges når den er sigtet.

Andestegen derimod, har en masse fedt som vil lægge sig i toppen af gryden. Det skal tages fra med en ske, før du tilbereder din julesovs.

Fedtet kan kommes i en skål og sættes i køleskabet. Det kan du bruges til at tilberede andet mad i. I stedet for andet fedtstof. Nogen sætter det også på bordet til julefrokosten, som smørelse til brødet i stedet for smør.

Julesauce eller julesovs?

Måske er det faktisk mere en lækker brun sovs og ikke en sauce. Forskellen på sauce og sovs er, at sauce er en lettere og tyndere udgave. Hvor en sovs er god fyldig og tyk, sådan en som mange forbinder med en rigtig mormorsovs.

Du kan selv styre hvor tyk du ønsker den skal være. Tilsæt lidt ekstra maizena og evt. en ekstra sjat fløde, hvis du ønsker en god tyk brun julesovs.

Smag saucen til.

Mit allerbedste råd når du laver en god julesauce er, at smage til undervejs. Ved at smage til løbende kan du justere smagen, så den smager lige, som du bedst kan lide den. Husk at der gerne må være god smag i, da den kommes på kød og kartofler og man derfor får smagen i mindre mængder.

Jule middagen.

Find inspiration til andre indslag til juleaften. Både traditionelt og mere utraditionel tilbehør og retter der hører til på julebordet juleaften, under kategorien julemiddag.

Her får du nogle af de opskrifter, som jeg typisk benytter mig af, når det er jul:

Jeg bruger denne engelske sauce til at afstemme den perfekte julesauce!

Julesauce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Du vil måske også kigge på..