Koldhævet focaccia med rosmarin og olivenolie.
Et virkelig lækkert koldhævet focaccia brød. Brødet er nemt at lave, du skal bare planlægge det lidt, da brødet kræver at du laver det dagen før.
Når du kaster dig ud i koldhævet focaccia så virker det måske helt fjollet, at dejen bliver så våd. Men den skal være våd, for du ender med at få det lækreste, sprøde og luftige madbrød. Har du ikke tomater eller ikke er fan af hverken rosmarin eller tomat, så skift gerne ingredienserne på toppen ud. Hvidløg, frisk oregano, pesto eller noget helt fjerde, det er op til dig!
Vil du gerne bage et brød nu som ikke skal koldhæve natten over så kan du prøve de små focaccia brød her! De er også virkelig lækre!

ingredienser
- 20 g gær
- 5 dl vand
- 1½ tsk salt
- ½ dl olivenolie
- 350 g hvedemel
- 250 g tipo 00 hvedemel
- TIL TOPPEN:
- ½ dl olivenolie
- 3 tsk flagesalt og lidt friskkværnet peber
- 1 håndfuld rosmarin stilke
- 1 stor håndfuld cherry tomater, halveret
Sådan gør du:
- Opløs gæren i det lune vand og tilsæt derefter resten af ingredienserne
- Ælt dejen godt i ca. 5 minutter, (jeg bruger en røremaskine)
- Sørg for at give æltningen lidt tid, så får du et meget bedre brød dagen efter
- Kom film over skålen og sæt skålen på køl natten over. Sørg for at der er 1/3 plads i skålen til at dejen kan hæve
- Dagen efter tages skålen ud af køleskabet
- Kom bagepapir i en form 20x30 cm. hæld halvdelen af olien i og kom dejen deri
- Kom resten af olien over dejen og tryk dejen godt ud til siderne med fingerspidserne
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time
- Cherrytomaterne halveres og rosmarin stilkene deles i grove stykker
- Tænd ovnen på 200 grader varmkuft
- Når dejen har hævet trykkes den igen godt ud med fingerspidserne, kom gerne lidt olie på dine fingre så dejen ikke sidder fast
- Fordel de halverede cherrytomater på dejen og tryk dem ned og gør det samme med rosmarinen
- Drys med flagesalt og lidt friskkværnet peber
- Formen kommes i ovnen i 40 minutter
- Brødet tages ud af ovnen og af formen og afkøles på en bagerist
De gange jeg har lavet det, så er der aldrig noget tilbage. Mine gæster er vilde med det og Josefine elsker det også. Til tider er jeg ude og lave mad til private selskaber og jeg lavede en dag denne opskrift. Jeg havde lavet to kæmpe brød og inden jeg fik set mig om, så var det hele væk. Jeg havde bl.a. lavet pesto og humus til at dyppe i. Det kan helt klart anbefales. Både til tapas bordet eller som en lille starter, hvis du får gæster. Du kan også bare servere alle dele, som en del af aftensmaden. Jeg er sikker på, at det vil være et hit.
Find flere opskrifter bageopskrifter lige her.
24 comments
Vildt lækre opskrifter du laver! Jeg er også stor fan af focaccia.
Jeg har lavet focaccia før og kan anbefale at man varmer olien i en gryde med hakket rosmarin og hvidløg til det lige akkurat når kogepunktet.
Herefter slukkes der for olien og den stilles i stuetemperatur (evt gøre det dagen før brødet skal bages)
Så får det en dejlig kraftig smag fra aromaerne :-))
Finrevet parmesan på toppen kan også anbefales. Det smager hammer godt på.
– kh. en madglad følger 🙂
Hej Stine,
Tusind tusind tak 🙂
Det lyder også bare super lækkert! Det må jeg da prøve en dag ved lejlighed!
Eller også skulle man lave en rosmarin/hvidløgs olie – som bare stille og roligt kan stå og trække smagene frem!?
Parmesan på toppen lyder også så lækkert – jeg elsker parmesan! Super med små fif og gode erfaringer 🙂
Hav en skøn dag!
Kh. Maria
Jeg er lige stødt på din hjemmeside, hvor er der mange lækre sager at gå i krig med 😀 Glæder mig til at følge med fra nu af. Hilsen Trine
Hej Trine,
Tak for din søde hilsen 🙂 Velkommen til!
Det er jeg bare rigtig glad for at høre!
Hav en dejlig søndag,
Kh. Maria
Overvejer at lave dette brød til næste weekend hvor vi får gæster ..
kan jeg sætte det til hævning torsdag aften ved 20 tiden, og lade det hæve til kl 16 og så bage det?
Overvejer at lave dette brød til næste weekend hvor vi får gæster ..
kan jeg sætte det til hævning torsdag aften ved 20 tiden, og lade det hæve til kl 16 og så bage det?
Hej Line,
Ja det kan du sagtens gøre 🙂
Kh. Maria
Lækker opskrift! 🙂 skal 100% prøves af, når jeg kommer hjem. det er rart med lidt anderledes madinspiration, der ikke bare er det samme som alle andres 🙂 godt arbejde
Hej Maria har fundet din opskrift på koldhævet focaccia som jeg vil prøve at lave som en del af en buffet til en fødselsdag. Mit spørgsmål går på om brødet fint kan fryses og spises koldt eller om det skal varmes inden.
Hej Lisbeth,
Det har jeg lidt svært ved at svare på. Jeg har ikke frosset dette brød ned før men det vil jeg mene er muligt.
Jeg ville tø det op og så give det kort tid i ovnen for lige at lune det og få en sprød skorpe.
Men pas på med at give det for længe, så det ikke bliver tørt.
Jeg håber at du kan bruge mit svar.
Kh. Maria
Hvor blød skal den dej være ?
Hej,
Den er rimelig blød. Du kan ikke forme den nærmere hælde den ud af skålen efter det har stået til hævning. 🙂
Kh. Maria
Hej
Kan det bages dagen før det skal bruges?
Vh Anne
Hej Anne,
Jeg tænker at mit svar nok kommer lidt for sent – men nu får du det alligevel 🙂
Jeg vil klart anbefale dig at bage brødet den dag det skal serveres. Så får du det bedste brød.
Kh Maria
Skal det bages ved varmluft?
Det lyder som en lækker opskrift, lige hvad jeg har brug for.
Et enkelt afklarende spørgsmål aht praktik: gør det noget hvis brødet står væsentligt længere end en enkelt time til 2. hævning? Måske 3-5 timer (et køligt sted)…?
Hej Hanne,
Ud fra mine egne erfaringer så vil jeg anbefale at brødet hæver ved stuetemperatur i en time.
Men du kan sagtens hælde dejen ud i formen og stille det tilbage på køl og lade det hæve i formen. Men jeg vil ikke mene, at du får det samme gode resultat, hvis ikke det får hævetiden på køkkenbordet 🙂
Jeg håber at det var svar nok.
Kh Maria
Hvor meget gær ville jeg skulle bruge når jeg vil bage det i dag dvs. at det ikke koldhæver, men hæver på køkkenbordet? Og hvor længe skal det så hæve i stuetemperatur?
Hilsen Stefanie
Jeg er lidt i tvivl om olien. Skal der ikke noget i selve dejen, men kun under dejen og på toppen ?
Hej Malene,
Jo der skal ½ dl olie i dejen og så ½ dl olie til bund og top når brødet skal i fadet.
I ingredienslisten er det også opdelt med ½ dl olie til hver 🙂
Kh Maria
Er det 200 varmeluft?
Hej Jesper,
Ja det er varmluft 🙂
Det er rettet i opskriften nu.
Kh Maria
Hej! Jeg har mange steder set, at koldhævet dej ofte ikke behøves at æltes, og at brødet samtidig ender med at være sprødt og saftigt. Jeg vil blot høre om der er en anden forklaring. Jeg er også stødt på steder, som siger, at vandet til dejen skal være koldt. Igen er jeg bare nysgerrig og vil rigtig gerne at lytte til en, som har erfaring. Opskriften ser super lækker ud.
Hej Benedikte,
Jeg tror det kommer an på hvilken opskrift og type bagværk man laver. Jeg laver også nogle skønne morgenboller hvor dejen koldhæves, som ikke behøves at blive æltet.
Men det handler om at man under æltningen aktivere gluten, som er i melet.
Den lange æltetid giver et meget mere luftigt brød.
Det lune vand er faktisk lige meget når man skal koldhæve, det må også gerne være koldt.
Grunden til at man bruger lunt vand i bagværk er for at aktivere gæren, så det ikke behøves lige så lang hævetid på køkkenbordet.
Det er også her man skal passe på ikke at have for varmt vand, fordi det vil påvirke gærcellerne og resultatet af hævningen.
Nu er jeg ikke bager men taler blot ud fra egne personlige erfaringer. Men jeg håber at du kan bruge mit svar 🙂
Kh Maria