Koldhævet focaccia

Koldhævet focaccia med rosmarin og olivenolie.

Her finder du opskriften på et virkelig lækkert koldhævet focaccia brød.

Brødet er nemt at lave, du skal bare planlægge det lidt, da brødet kræver at du laver dejen dagen forinden.

Prøv også dette focacciabrød (som ikke skal koldhæve) med basilikumspesto på toppen!

Har du tid nok og er et skridt foran, så kan det her brød kun anbefales at lave.

Koldhævet focaccia

Super lækkert focaccia med rosmarin og olivenolie
Forberedelses tid: 1 day 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 day 2 timer 10 minutter
1 stort brød
Frysegnet: Ja
Holdbarhed: 2 dage
Kalorier: 3133

Ingredienser

Focaccia dej

  • 20 g gær
  • 5 dl vand
  • tsk salt
  • ½ dl olivenolie
  • 350 g hvedemel
  • 250 g tipo 00 hvedemel

Topping

  • ½ dl olivenolie
  • 3 tsk flagesalt og lidt friskkværnet peber
  • 1 håndfuld rosmarin stilke
  • 1 stor håndfuld cherrytomater halveret

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Opløs gæren i det lune vand og tilsæt derefter resten af ingredienserne.
  • Ælt dejen godt i 5 minutter.
  • Jeg bruger en røremaskine på nellenhøj hastighed og det kan klart anbefales at bruge.
  • Sørg for at give æltningen tid, så får du et meget bedre brød dagen efter.
  • Kom husholdningsfilm over skålen og sæt skålen på køl natten over.
  • Sørg for at der er 1/3 plads i skålen til at dejen kan hæve.

Dag 2

  • Dejen tages ud af køleskabet.
  • Kom bagepapir i en bageform på ca. 20x30 cm.
  • Hæld halvdelen af olien i fordel med hænderne og kom dejen deri.
  • Kom resten af olien over dejen og tryk dejen godt ud til siderne med fingerspidserne.
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
  • Cherrytomaterne halveres og rosmarin stilkene hakkes i grove stykker.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  • Når dejen har hævet trykkes den igen godt ud med fingerspidserne, kom gerne lidt olie på dine fingre så dejen ikke sidder fast.
  • Fordel de halverede cherrytomater på dejen og tryk dem lidt ned og gør det samme med rosmarinen.
  • Drys med flagesalt og lidt friskkværnet peber.
  • Formen kommes i ovnen i 40 minutter.
  • Brødet tages ud af ovnen og af formen og afkøles på en bagerist. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed

Når du kaster dig ud i koldhævet focaccia så virker det måske helt fjollet, at dejen bliver så våd. Men den skal være våd, for du ender med at få det lækreste, sprøde og luftige madbrød.

Har du ikke tomater eller ikke er fan af hverken rosmarin eller tomat, så skift gerne ingredienserne på toppen ud. Hvidløg, frisk oregano, pesto eller noget helt fjerde, det er op til dig!

Hvad er Tipo 00 mel?

Tipo 00 er en hvedemel som er blevet fintmalet. Det har et højt glutenindhold hvilket betyder at det ved god æltning får en meget elastisk dej. Ved korrekt afbagning får du et meget sprødt brød og en lækker krumme.

Tipo 00 mel bliver for eksempel ofte brugt til at lave pizza.

Hvor kan Tipo 00 købes?

Du finder Tipo == i de fleste supermarkeder. Du skal altså ikke i specielle forretninger for at købe denne meltype.

Går man meget op i bagning og meltyper, så kan man finde mange forskellige mærker og producenter indenfor god pizzamel og Tipo 00. Vil du bare gerne bage det gode focacciabrød her, så skal du bare se efter det i afdelingen for mel. når du er ude og handle ind.

Mere inspiration til opskriften.
  • Er du ikke til tomater, så kan de sagtens undlades. Hvis du for eksempel ved at brødet skal gemmes eller fryses ned så kan det anbefales at undlade tomaterne på brødet. Det kan godt blive en smule våde og det gør brødet en anelse smattet der hvor tomaterne er.
  • Oregano og frisk timian er også super lækkert ovenpå brødet.
  • Fryser du brødet ned, så kan det anbefales at lade det tø op på køkkenbordet og derefter give det 5-7 minutter ved 175 grader. Inden det kommes i ovnen kan du med hånden fordele lidt vand på toppen af brødet, det vil gøre at brødet ikke bliver tørt når det varmes op i ovnen.

Koldhævet focaccia

Det er et fantastisk brød! De gange jeg har lavet det, så er der aldrig noget tilbage. Mine gæster er vilde med det og Josefine elsker det også. Til tider er jeg ude og lave mad til private selskaber og det er næsten altid en del af menuen. Ofte serveres det med pesto og humus til at dyppe i. Det kan helt klart anbefales. Både til tapasbordet eller som en lille starter, hvis du får gæster.

Du kan også bare servere alle dele, som en del af aftensmaden. Jeg er sikker på, at det vil være et hit.

Find flere opskrifter bageopskrifter lige her.

25 Responses

  1. Vildt lækre opskrifter du laver! Jeg er også stor fan af focaccia.
    Jeg har lavet focaccia før og kan anbefale at man varmer olien i en gryde med hakket rosmarin og hvidløg til det lige akkurat når kogepunktet.
    Herefter slukkes der for olien og den stilles i stuetemperatur (evt gøre det dagen før brødet skal bages)
    Så får det en dejlig kraftig smag fra aromaerne :-))
    Finrevet parmesan på toppen kan også anbefales. Det smager hammer godt på.
    – kh. en madglad følger 🙂

    1. Hej Stine,
      Tusind tusind tak 🙂
      Det lyder også bare super lækkert! Det må jeg da prøve en dag ved lejlighed!
      Eller også skulle man lave en rosmarin/hvidløgs olie – som bare stille og roligt kan stå og trække smagene frem!?
      Parmesan på toppen lyder også så lækkert – jeg elsker parmesan! Super med små fif og gode erfaringer 🙂
      Hav en skøn dag!
      Kh. Maria

    1. Hej Trine,
      Tak for din søde hilsen 🙂 Velkommen til!
      Det er jeg bare rigtig glad for at høre!
      Hav en dejlig søndag,
      Kh. Maria

      1. Overvejer at lave dette brød til næste weekend hvor vi får gæster ..
        kan jeg sætte det til hævning torsdag aften ved 20 tiden, og lade det hæve til kl 16 og så bage det?

        1. Overvejer at lave dette brød til næste weekend hvor vi får gæster ..
          kan jeg sætte det til hævning torsdag aften ved 20 tiden, og lade det hæve til kl 16 og så bage det?

  2. Lækker opskrift! 🙂 skal 100% prøves af, når jeg kommer hjem. det er rart med lidt anderledes madinspiration, der ikke bare er det samme som alle andres 🙂 godt arbejde

  3. Hej Maria har fundet din opskrift på koldhævet focaccia som jeg vil prøve at lave som en del af en buffet til en fødselsdag. Mit spørgsmål går på om brødet fint kan fryses og spises koldt eller om det skal varmes inden.

    1. Hej Lisbeth,
      Det har jeg lidt svært ved at svare på. Jeg har ikke frosset dette brød ned før men det vil jeg mene er muligt.
      Jeg ville tø det op og så give det kort tid i ovnen for lige at lune det og få en sprød skorpe.
      Men pas på med at give det for længe, så det ikke bliver tørt.
      Jeg håber at du kan bruge mit svar.
      Kh. Maria

    1. Hej,
      Den er rimelig blød. Du kan ikke forme den nærmere hælde den ud af skålen efter det har stået til hævning. 🙂
      Kh. Maria

    1. Hej Anne,
      Jeg tænker at mit svar nok kommer lidt for sent – men nu får du det alligevel 🙂
      Jeg vil klart anbefale dig at bage brødet den dag det skal serveres. Så får du det bedste brød.
      Kh Maria

  4. Det lyder som en lækker opskrift, lige hvad jeg har brug for.
    Et enkelt afklarende spørgsmål aht praktik: gør det noget hvis brødet står væsentligt længere end en enkelt time til 2. hævning? Måske 3-5 timer (et køligt sted)…?

    1. Hej Hanne,
      Ud fra mine egne erfaringer så vil jeg anbefale at brødet hæver ved stuetemperatur i en time.
      Men du kan sagtens hælde dejen ud i formen og stille det tilbage på køl og lade det hæve i formen. Men jeg vil ikke mene, at du får det samme gode resultat, hvis ikke det får hævetiden på køkkenbordet 🙂
      Jeg håber at det var svar nok.
      Kh Maria

  5. Hvor meget gær ville jeg skulle bruge når jeg vil bage det i dag dvs. at det ikke koldhæver, men hæver på køkkenbordet? Og hvor længe skal det så hæve i stuetemperatur?

    Hilsen Stefanie

  6. Jeg er lidt i tvivl om olien. Skal der ikke noget i selve dejen, men kun under dejen og på toppen ?

    1. Hej Malene,
      Jo der skal ½ dl olie i dejen og så ½ dl olie til bund og top når brødet skal i fadet.
      I ingredienslisten er det også opdelt med ½ dl olie til hver 🙂
      Kh Maria

  7. Hej! Jeg har mange steder set, at koldhævet dej ofte ikke behøves at æltes, og at brødet samtidig ender med at være sprødt og saftigt. Jeg vil blot høre om der er en anden forklaring. Jeg er også stødt på steder, som siger, at vandet til dejen skal være koldt. Igen er jeg bare nysgerrig og vil rigtig gerne at lytte til en, som har erfaring. Opskriften ser super lækker ud.

    1. Hej Benedikte,
      Jeg tror det kommer an på hvilken opskrift og type bagværk man laver. Jeg laver også nogle skønne morgenboller hvor dejen koldhæves, som ikke behøves at blive æltet.
      Men det handler om at man under æltningen aktivere gluten, som er i melet.
      Den lange æltetid giver et meget mere luftigt brød.
      Det lune vand er faktisk lige meget når man skal koldhæve, det må også gerne være koldt.
      Grunden til at man bruger lunt vand i bagværk er for at aktivere gæren, så det ikke behøves lige så lang hævetid på køkkenbordet.
      Det er også her man skal passe på ikke at have for varmt vand, fordi det vil påvirke gærcellerne og resultatet af hævningen.
      Nu er jeg ikke bager men taler blot ud fra egne personlige erfaringer. Men jeg håber at du kan bruge mit svar 🙂
      Kh Maria

  8. Du foreslår f.eks. pesto som topping. Hvordan vil du tilføje dette? Smøre det ud, i små klatter, eller? Og skal oliemængden i så fald være det samme?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Du vil måske også kigge på..