Home bagværk Koldhævet focaccia

Koldhævet focaccia

by Maria
Koldhævet focaccia

Koldhævet focaccia med rosmarin og olivenolie.

Et virkelig lækkert koldhævet focaccia brød. Brødet er nemt at lave, du skal bare planlægge det lidt, da brødet kræver at du laver det dagen før.

Når du kaster dig ud i koldhævet focaccia så virker det måske helt fjollet, at dejen bliver så våd. Men den skal være våd, for du ender med at få det lækreste, sprøde og luftige madbrød. Har du ikke tomater eller ikke er fan af hverken rosmarin eller tomat, så skift gerne ingredienserne på toppen ud. Hvidløg, frisk oregano, pesto eller noget helt fjerde, det er op til dig!

Vil du gerne bage et brød nu som ikke skal koldhæve natten over så kan du prøve de små focaccia brød her!  De er også virkelig lækre!

Koldhævet focaccia

Koldhævet focaccia

print
portioner: 1 stort brød forberedelse: tilberedning:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.0/5
( 11 voted )

ingredienser

  • 20 g gær
  • 5 dl vand
  • 1½ tsk salt
  • ½ dl olivenolie
  • 350 g hvedemel
  • 250 g tipo 00 hvedemel
  • TIL TOPPEN:
  • ½ dl olivenolie
  • 3 tsk flagesalt og lidt friskkværnet peber
  • 1 håndfuld rosmarin stilke
  • 1 stor håndfuld cherry tomater, halveret

Sådan gør du:

  • Opløs gæren i det lune vand og tilsæt derefter resten af ingredienserne
  • Ælt dejen godt i ca. 5 minutter, (jeg bruger en røremaskine)
  • Sørg for at give æltningen lidt tid, så får du et meget bedre brød dagen efter
  • Kom film over skålen og sæt skålen på køl natten over. Sørg for at der er 1/3 plads i skålen til at dejen kan hæve
  • Dagen efter tages skålen ud af køleskabet
  • Kom bagepapir i en form 20x30 cm. hæld halvdelen af olien i og kom dejen deri
  • Kom resten af olien over dejen og tryk dejen godt ud til siderne med fingerspidserne
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time
  • Cherrytomaterne halveres og rosmarin stilkene deles i grove stykker
  • Tænd ovnen på 200 grader varmkuft
  • Når dejen har hævet trykkes den igen godt ud med fingerspidserne, kom gerne lidt olie på dine fingre så dejen ikke sidder fast
  • Fordel de halverede cherrytomater på dejen og tryk dem ned og gør det samme med rosmarinen
  • Drys med flagesalt og lidt friskkværnet peber
  • Formen kommes i ovnen i 40 minutter
  • Brødet tages ud af ovnen og af formen og afkøles på en bagerist

Koldhævet focaccia

De gange jeg har lavet det, så er der aldrig noget tilbage. Mine gæster er vilde med det og Josefine elsker det også. Til tider er jeg ude og lave mad til private selskaber og jeg lavede en dag denne opskrift. Jeg havde lavet to kæmpe brød og inden jeg fik set mig om, så var det hele væk. Jeg havde bl.a. lavet pesto og humus til at dyppe i. Det kan helt klart anbefales. Både til tapas bordet eller som en lille starter, hvis du får gæster. Du kan også bare servere alle dele, som en del af aftensmaden. Jeg er sikker på, at det vil være et hit.

Find flere opskrifter bageopskrifter lige her.

25 comments

Stine Kristensen 7. juli 2018 - 16:59

Vildt lækre opskrifter du laver! Jeg er også stor fan af focaccia.
Jeg har lavet focaccia før og kan anbefale at man varmer olien i en gryde med hakket rosmarin og hvidløg til det lige akkurat når kogepunktet.
Herefter slukkes der for olien og den stilles i stuetemperatur (evt gøre det dagen før brødet skal bages)
Så får det en dejlig kraftig smag fra aromaerne :-))
Finrevet parmesan på toppen kan også anbefales. Det smager hammer godt på.
– kh. en madglad følger 🙂

Reply
Maria 18. juli 2018 - 10:30

Hej Stine,
Tusind tusind tak 🙂
Det lyder også bare super lækkert! Det må jeg da prøve en dag ved lejlighed!
Eller også skulle man lave en rosmarin/hvidløgs olie – som bare stille og roligt kan stå og trække smagene frem!?
Parmesan på toppen lyder også så lækkert – jeg elsker parmesan! Super med små fif og gode erfaringer 🙂
Hav en skøn dag!
Kh. Maria

Reply
Trine Gammelgård 30. september 2018 - 13:34

Jeg er lige stødt på din hjemmeside, hvor er der mange lækre sager at gå i krig med 😀 Glæder mig til at følge med fra nu af. Hilsen Trine

Reply
Maria 30. september 2018 - 13:48

Hej Trine,
Tak for din søde hilsen 🙂 Velkommen til!
Det er jeg bare rigtig glad for at høre!
Hav en dejlig søndag,
Kh. Maria

Reply
Line 5. april 2019 - 16:37

Overvejer at lave dette brød til næste weekend hvor vi får gæster ..
kan jeg sætte det til hævning torsdag aften ved 20 tiden, og lade det hæve til kl 16 og så bage det?

Reply
Line 5. april 2019 - 16:38

Overvejer at lave dette brød til næste weekend hvor vi får gæster ..
kan jeg sætte det til hævning torsdag aften ved 20 tiden, og lade det hæve til kl 16 og så bage det?

Reply
Maria 6. april 2019 - 10:28

Hej Line,
Ja det kan du sagtens gøre 🙂
Kh. Maria

Reply
Mads 3. december 2018 - 16:25

Lækker opskrift! 🙂 skal 100% prøves af, når jeg kommer hjem. det er rart med lidt anderledes madinspiration, der ikke bare er det samme som alle andres 🙂 godt arbejde

Reply
Lisbeth Esmann 12. marts 2019 - 11:20

Hej Maria har fundet din opskrift på koldhævet focaccia som jeg vil prøve at lave som en del af en buffet til en fødselsdag. Mit spørgsmål går på om brødet fint kan fryses og spises koldt eller om det skal varmes inden.

Reply
Maria 14. marts 2019 - 10:12

Hej Lisbeth,
Det har jeg lidt svært ved at svare på. Jeg har ikke frosset dette brød ned før men det vil jeg mene er muligt.
Jeg ville tø det op og så give det kort tid i ovnen for lige at lune det og få en sprød skorpe.
Men pas på med at give det for længe, så det ikke bliver tørt.
Jeg håber at du kan bruge mit svar.
Kh. Maria

Reply
Anonym 15. marts 2019 - 9:28

Hvor blød skal den dej være ?

Reply
Maria 16. marts 2019 - 20:59

Hej,
Den er rimelig blød. Du kan ikke forme den nærmere hælde den ud af skålen efter det har stået til hævning. 🙂
Kh. Maria

Reply
Anne 10. juni 2019 - 15:12

Hej
Kan det bages dagen før det skal bruges?
Vh Anne

Reply
Maria 17. juni 2019 - 8:42

Hej Anne,
Jeg tænker at mit svar nok kommer lidt for sent – men nu får du det alligevel 🙂
Jeg vil klart anbefale dig at bage brødet den dag det skal serveres. Så får du det bedste brød.
Kh Maria

Reply
Janni 11. juli 2019 - 13:23

Skal det bages ved varmluft?

Reply
Hanne Hostrup 29. august 2019 - 9:03

Det lyder som en lækker opskrift, lige hvad jeg har brug for.
Et enkelt afklarende spørgsmål aht praktik: gør det noget hvis brødet står væsentligt længere end en enkelt time til 2. hævning? Måske 3-5 timer (et køligt sted)…?

Reply
Maria 2. september 2019 - 12:39

Hej Hanne,
Ud fra mine egne erfaringer så vil jeg anbefale at brødet hæver ved stuetemperatur i en time.
Men du kan sagtens hælde dejen ud i formen og stille det tilbage på køl og lade det hæve i formen. Men jeg vil ikke mene, at du får det samme gode resultat, hvis ikke det får hævetiden på køkkenbordet 🙂
Jeg håber at det var svar nok.
Kh Maria

Reply
Stefanie 8. august 2020 - 8:15

Hvor meget gær ville jeg skulle bruge når jeg vil bage det i dag dvs. at det ikke koldhæver, men hæver på køkkenbordet? Og hvor længe skal det så hæve i stuetemperatur?

Hilsen Stefanie

Reply
Malene 20. august 2020 - 11:02

Jeg er lidt i tvivl om olien. Skal der ikke noget i selve dejen, men kun under dejen og på toppen ?

Reply
Maria 25. august 2020 - 15:18

Hej Malene,
Jo der skal ½ dl olie i dejen og så ½ dl olie til bund og top når brødet skal i fadet.
I ingredienslisten er det også opdelt med ½ dl olie til hver 🙂
Kh Maria

Reply
Jesper 24. oktober 2020 - 21:52

Er det 200 varmeluft?

Reply
Maria 25. oktober 2020 - 10:26

Hej Jesper,
Ja det er varmluft 🙂
Det er rettet i opskriften nu.
Kh Maria

Reply
Benedikte 25. december 2020 - 16:23

Hej! Jeg har mange steder set, at koldhævet dej ofte ikke behøves at æltes, og at brødet samtidig ender med at være sprødt og saftigt. Jeg vil blot høre om der er en anden forklaring. Jeg er også stødt på steder, som siger, at vandet til dejen skal være koldt. Igen er jeg bare nysgerrig og vil rigtig gerne at lytte til en, som har erfaring. Opskriften ser super lækker ud.

Reply
Maria 28. december 2020 - 15:22

Hej Benedikte,
Jeg tror det kommer an på hvilken opskrift og type bagværk man laver. Jeg laver også nogle skønne morgenboller hvor dejen koldhæves, som ikke behøves at blive æltet.
Men det handler om at man under æltningen aktivere gluten, som er i melet.
Den lange æltetid giver et meget mere luftigt brød.
Det lune vand er faktisk lige meget når man skal koldhæve, det må også gerne være koldt.
Grunden til at man bruger lunt vand i bagværk er for at aktivere gæren, så det ikke behøves lige så lang hævetid på køkkenbordet.
Det er også her man skal passe på ikke at have for varmt vand, fordi det vil påvirke gærcellerne og resultatet af hævningen.
Nu er jeg ikke bager men taler blot ud fra egne personlige erfaringer. Men jeg håber at du kan bruge mit svar 🙂
Kh Maria

Reply
Pernille 11. maj 2021 - 21:06

Du foreslår f.eks. pesto som topping. Hvordan vil du tilføje dette? Smøre det ud, i små klatter, eller? Og skal oliemængden i så fald være det samme?

Reply

Leave a Comment