Risotto med butternut squash.
Annonce – opskriften er udviklet i samarbejde med Grana Padano.
Her får du opskriften på en skøn cremet risotto med butternut squash, sprød serrano og Grana Padano. Risottoen er vendt med puré af bagt butterbut squash som giver en fantastisk smag til retten og et blødt og cremet resultat.
Derudover er retten toppet med frisk timian, lidt bagte butternut squash stykker og sidst men ikke mindst sprøde Grana Padano “chips”.
Osten bliver revet og tilberedt i ovnen så den smelter. Derefter afkøles Grana Padano stykkerne og så bliver de helt sprøde og smager supergodt!
Det kan anbefales at tilsætte lidt syre. Fx i form af lidt revet citronskal på toppen.
Er man lidt mere vovet, så kan nogle syltede grøntsager på toppen også være et anderledes og lækkert twist til smagen. Prøv fx at sylte små svampe på samme måde som disse syltede rødløg syltes.
Risotto med butternut squash
Ingredienser
- 250 g butternutsquash
- ½ løg finthakket
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk honning
- 2 spsk olie
- 200 g risottoris ca. 2 dl
- 6 dl vand
- 1 bouillonterning
- 100 g Grana Padano
- 4 skiver Serrano skinke
- 1 tsk salt og friskkværnet peber
- Frisk timian til toppen
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft). Skær butternut squashen ud, fjern kerner og skær det i halv grove tern med skræl.
- Kom stykkerne på en bageplade med bagepapir, med 2 pillede fed hvidløg, ½ tsk salt, lidt peber og 1 spsk. olie og flydende honning.
- Bag det i ovnen i ca. 20 minutter.
- Sæt en lille gryde over varmen med lidt olie og sauter løg og i et par minutter. Kom risottorisene i og giv det et minuts tid.
- Opløs bouillonterningen i vandet, gerne varmet på elkedlen, og hæld det i risene. Gem 1 dl af væsken.
- Lad risene simre ved middelvarme i ca. 15 minutter. Bliv ved gryden og rør jævnligt i det, så det ikke brænder på.
- Imens rives osten og halvdelen ligges i 4-6 små bunker på en bageplade med bagepapir og læg Serrano skinken ved siden af. Når butternut squashen er bagt kommes ost og skinke i ovnen i 10 minutter - osten vil flyde ud og blive flad og begge dele bliver sprødt.
- Butternut squash stykkerne blendes (gem en lille håndfuld) med det resterende bouillonvand, en stavblender fungerer godt og puréen kommes i risottoen når den er kogt godt ind.
- Giv så risottoen yderligere 5 minutter. Tilføj 50 g Grana Padano og smag til med salt og peber.
- Risottoen fordeles i to dybe tallerkener og toppes med de bagte butternut squash, sprød serrano, Grana Padano "chips" og frisk timian. Velbekomme!
Du kan også sagtens bruge gulerødder i stedet for butternut squash – hvis du mere er til det. Gulerødder kan også være meget nemmere at finde året rundt, hvor butternut squash er en råvare som har en kortere sæson.
Lidt om Grana Padano
Grana Padano har været en del af Italiens stolte gastronomiske arv i næsten 1.000 år. Benediktinermunke fandt en smart løsning til at bevare den overskydende mælk, der produceres, ved at skabe en hård ost, som kunne modstå tidens prøve.
Grana Padano er udelukkende fremstillet af rå italiensk mælk fra produktionsområdet i Po-floddalen (Pianura Padana) i regionerne Piemonte, Lombardiet, Veneto og visse områder i Trento og provinsen Piacenza i Emilia Romagna.
Munkene kaldte det “Caesus Vetus” på latin, men på grund af sin kornede tekstur blev det hurtigt kendt som “Grana“.
I 1954 blev det officielt navngivet “Grana Padano”, med “Padano” identificere produktionsområdet, Pianura Padana (Po River Valley) i Norditalien.
Jeg kan virkelig anbefale at prøve denne ret. Den smager fantastisk!
5 Responses
Hej Mad og kærlighed. Det ser smadder lækkert ud. Jeg vil prøve at lave det til vores familiemiddag i næste uge. Jeg elsker ost! Tak for opskriften. Kh. Marianne
Hej Marianne,
Tusind tak for din besked. Det er jeg meget glad for at læse!
Ost er også helt fantastisk i maden.
Jeg håber at det smagte dejligt.
Kh Maria
Det ser dødlækkert ud, glæder mig til at smage det senere.
Efter min mening, lidt uheldigt at skinken ikke fremgår af ingredienslisten, og derfor ikke røg i kurven i supermarkedet.
Hej Emil,
Det er jeg ked af når nu man står klar til at købe det hele ind.
Men tak for beskeden, det er straks rettet i ingredienslisten.
Jeg håber at det alligevel smagte godt.
Kh Maria
Tak for din opskrift. Lavet den 2 gange i samme uge. Og elsker seranoskinken og de parmesan “småkager” mums. 1.gang tilføjede jeg lidt hvidvin og det blev for dominerende. 2.gang uden og det var bedre, og godt. jeg synes den mangler lidt syrlighed til at balancerer det søde, men det tager ikke noget fra at det er en god opskrift.