Gammeldags æblekage.
Her finder du opskriften på den klassiske gammeldags æblekage. Den er lavet på æblegrød, knas ag æblekagerasp og makroner med pisket fløde på toppen.
Gammeldags æblekage er en god klassiker på det danske kagebord og noget som de fleste kender!
I denne opskrift er der brugt en hjemmelavet æblekagerasp.
Det svinger lidt hvad der foretrækkes at kommes i, som den knasende element. Både æblekagerasp og knuste makroner kan fint bruges sammen med æblegrøden.
Gammeldags æblekage
Ingredienser
Æblegrød
- 1 kg æble, skrællet
- 50 g sukker
- 1 stang vanilje
- 1½ dl vand
Derudover
- 4 dl piskefløde
- 100 g makroner
- 100 g æblekagerasp
Fremgangsmåde
Æblegrød
- Skrab kornene ud af vaniljestangen med en lille urtekniv.Bland 1 spsk. sukker i kornene med en kniv.
- Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær æblerne i små tern.Sørg for at der er 1 kg når de er skåret ud.
- Kom æbletern, vand, sukker og vaniljekorn i gryden og kog gerne den tomme vanlijestang med.
- Lad blandingen simre simre under låg til æbleternene er blevet møre og bløde.Det tager ca. 10-15 minutter.
- Er dine æbler ikke udkogte nok, så brug en stavblender til at blende blandingen ganske kort.Her styrer du selv hvor fin grøden skal være. Jeg foretrækker den lidt grov.
- Smag grøden til.Hvis den er meget syrlig så giv den lidt ekstra sukker og et kort opkog igen så sukkeret smeltes.
Gammeldags æblekage
- Pisk fløden til den er fast.
- Knus makronerne og bland med æblekageraspen.
- Fordel lidt knas i bunden af 8 portionsglas (du kan også anrette det hele i en stor skål).
- Kom æblegrød i glassene og gentag med knas og grød en gang mere.
- Top glassene med flødeskum og server. Velbekomme!
Hvilken rasp skal jeg bruge til min gammeldags æblekage?
Man kan sagtens købe færdiglavet æblekagerasp i butikkerne og det er et rigtig godt alternativ hvis det skal gå ekstra stærkt.
Men det er faktisk også meget nemt at lave sin egen rasp til æblekagen. Det kræver kun ganske få ingredienser, og så smager det så skønt!
Når jeg skal lave gammeldagsæblekage bruger jeg enten; en færdiglavet æblekagerasp, knuste makroner eller min hjemmelavede æblekagerasp.
I denne opskrift er brugt en blanding af de søde sprøde makroner og min hjemmelavede rasp. Det smager virkelig godt med den syrlige æblegrød og flødeskummen på toppen.
Kan jeg forberede min gammeldags æblekage i forvejen?
Æblekagen er bedst, når den lige er lagt sammen. Her vil din rasp/makroner være helt sprøde og lækre.
Men du kan sagtens lave den lidt før. Jeg vil ikke anbefale at lave den mange timer før eller dagen i forvejen. Lav delelementerne klar. Knus makronerne, lav æblekageraspen og kog din æblegrød så den er kold.
Så når du får gæster, skal du blot anrette din gammeldags æblekage. Enten i mindre portionsglas som her, eller i en stor skål som stilles på bordet. Alternativt kan gæsterne selv dosere flødeskum på toppen.
Mere inspiration til opskriften.
- Man kan sagtens tilsætte lidt kanel til æblegrøden når den koges.
- Du kan med fordel lave en større portion æblegrød. Grøden kan nemt holde sig i en tætsluttet beholder i flere dage.
- Grøden kan også fryses ned, hvis du har rigtig mange æbler, du gerne vil have brugt.
- Æbler er i sæson her i Danmark fra august til oktober, så det er især i disse måneder, at du kan få skønne danske æbler. Derfor er det her oplagt at lave en skøn gammeldags æblekage, når de er i sæson.
- Jeg har rigtig mange opskrifter på min blog, hvor der er er æble i. Tjek mine opskrifter med æble ud her, så du kan få brugt dem alle sammen, inden de bliver dårlige.