Hveder – bløde hveder med fuldkorn.
Her kan du få en lækker hveder opskrift på hveder med fuldkorn. Nogle kalder dem for hveder, andre kalder dem for hvedeknopper – men det er det samme.
Leder du efter klassiske hvedeknopper? Så prøv de her skønne bløde hveder.
Når Store Bededag nærmer sig er hveder helt sikkert en af de ting, som mange forbinder med dagen. Blødt og sødt nybagt brød med smeltet smør – måske ristet så overfladen bliver sprød. Sådan kan jeg også selv rigtig godt lide dem.
Denne opskrift er på fuldkorns hveder da en del af hvedemelet er udskiftet med grahamsmel. Det gør hvederne en smule mere grove men stadig bløde og lækre.
Hveder
Ingredienser
- 2 dl mælk
- 20 g gær
- 1 æg
- 150 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel
- 270 g hvedemel
- 30 g sukker
- 50 g blødt smør
- 1 tsk kardemomme
- 4 g salt
- mælk til pensling
Fremgangsmåde
- Lun mælken til det er "fingervarmt".
- Opløs gæren i det lune mælk og tilsæt derefter ægget.
- Bland resten af ingredienserne i og ælt på røremaskine i 5 minutter.Dejen skal slippe kanterne.
- Lad dejen hæve tildækket 30 minutter.
- Del dejen op i 12 lige store stykker.De skal veje ca. 60 g. pr. styk og form til boller.
- Kom bollerne i en bradepande med bagepapir.
- Bollerne lægges med ca. 3 cm. mellemrum.
- Stil bradepanden tildækket til at efterhæve i 1 time.
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft).
- Pensel bollerne med mælk og bag dem i 21 minutter.Lad hvederne afkøle på en bagerist. Velbekomme!
Mere inspiration til hveder med fuldkorn.
- Nybagte hveder er allerbedst samme dag som de er bagt, hvis man gerne vil spise dem lige som de er.
- Traditionen tro rister man hvederne dem dagen derpå, som ofte er en god idé med bagværk der ikke lige er kommet ud af ovnen.
- Det er vigtigt, at man ligger dem i bradepanden med cirka 3 cm mellemrum. Grunden til det er, at så vil hvederne hæve og bage sammen. På den måde får hvedeknopperne sit karakteristiske udseende, der er lidt firkantet.
- De smager rigtig godt lune, men du kan også sagtens spise dem kolde. Så kan du skære dem over og smide dem i ovnen eller give dem en tur på brødristeren. Så får du dejligt sprøde hvedeknopper.
- Du kan også prøve opskriften på de skønne chokoladeboller her. Som også er bagt i form på samme måde som hvederne.
Hveder med fuldkorn.
Mine hveder her har fået en del fuldkorns mel i dejen. I denne opskrift er der brugt grahamsmel. Men ofte bruger jeg også hvid fuldkorns hvedemel. Det er en lys meltype som indeholder fibre og fuldkorn. Derfor vil dit bagværk med denne mel type stadig blive lyst og lækkert.
Man skal altid huske på, at en brøddej altså bliver bedst hvis mindst halvdelen af melet er almindelig hvedemel. Ellers kan det give en knap så blød bolle, og så er smagen bedst sådan.
Hvornår spiser man hveder?
Hveder er jo faktisk en meget gammel tradition. Bagerne bagte det blødeste hvedebrød dagen før Store Bededag, da de holdt lukket på selve dagen.
Så hvis du skal følge traditionerne, så skal de altså bages dagen før. Det har vist med tiden så udviklet sig til, at man spiser hveder aftenen før, da ingen kunne holde sig fra det lækre hvedebrød før bagerens lukkedag. Hvornår du end spiser dem – så smager de jo noget så skønt.
Jeg elsker traditioner – der er noget hyggeligt og særligt over disse dage. Jeg følger ikke traditioner til punkt og prikke men at have noget at samles om og hygge sig med, det går altså ikke min næse forbi.