Klassiske frikadeller

Klassiske frikadeller.

Her får du opskriften på mine bedste klassiske frikadeller. Dejlig saftige deller med en skøn stegeskorpe. Det de fleste af os betegner som danske frikadeller, som mormor lavede dem,  er det du finder opskriften på her.

Frikadellerne kræver ikke særlig mange ingredienser men smager bare hammer godt. Det er oplagt at servere sådan en portion gammeldags frikadeller med kartofler, brun sovs og rødkål eller ander surt til. Men man kan for eksempel også servere en kartoffelsalat til eller hvad med at lave en hjemmelavet frikadellesandwich?

5 fra 1 stemme

Klassiske frikadeller

Lækre saftige frikadeller med en skøn stegeskorpe.
Forberedelses tid: 15 minutter
Samlet tid: 35 minutter
18 frikadeller
Frysegnet: Ja
Holdbarhed: 2-3 dage i køleskabet

Ingredienser

 • 500 g hakket svine/kalvekød
 • 1 æg
 • dl mælk
 • 50 g hvedemel
 • tsk salt og lidt peber
 • 1 løg
 • Rigeligt smør og olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Rør kødet godt sammen med salt.
 • Hak løget fint i en minihakker.
 • Vend så resten af ingredienserne til farsen sammen til en ensartet masse.
 • På en varm pande med lige dele olie og smør steges dellerne i ca. 5 minutter på hver side.
 • Form dem med en spiseske.
 • Gør det gerne over to gange så de ikke ligger for tæt og kan få en dejlig god stegeskorpe.
 • Tilsæt undervejs smør/olie når der mangler fedtstof på panden.
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed
Mere inspiration til opskriften.
 • Hvis du har lidt god tid, kan jeg anbefale, at du sætter den færdige fars på køl. Så kan farsen sætte sig og blive lidt mere fast. Men det er ikke en nødvendighed for at lave en god portion gammeldags frikadeller.
 • Det er allerbedst, hvis din frikadellefars ikke er alt for fast. Man kan godt gå hen og tro, at farten på de klassiske frikadeller skal være god fast. Det er ikke tilfældet, og det er faktisk bedst, når den er lidt mere blød i det end man lige regner med.
 • Passer mængden af kødet ikke med det som findes i pakkerne i supermarkedet, så kan du sagtens lave en dobbelt portion. Frys de ekstra deller ned. Det vil du blive så glad for en anden dag.
 • Det er nemlig altid en god idé at have en hurtig omgang aftensmad i fryseren. Eller lidt frikadeller til børnenes madpakker.

 

Klassiske danske frikadeller.

Langt de fleste i Danmark har et eller andet forhold til frikadeller. Mange har typisk fået dem fra deres mor, farmor, mormor eller en anden i familien. Det er ofte lige den slags som forbindes de med de rigtige frikadeller og dem som er fyldt med minder.

Og hver familie har ofte hver sin måde at lave gammaldags frikadeller på.

Jeg kan anbefale at bruge en minihakker til løget, i stedet for at skære løget i små tern med en kniv. Det betyder noget for smagen at løget er hakket helt fint. Det skal ikke rives eller køres til uigenkendelighed men det skal være meget fint og her fungerer en minihakker bare rigtig godt.

Det er heller ikke alle, der er vilde med løg, især ikke hvis man tygger på stykker af løg. Så her kan de ikke-løg-elskende typer også være med. Løget er med til at give en super god smag til frikadellerne så undlad det endelig ikke!

Jeg elsker frikadeller, og jeg har faktisk lavet rigtig mange forskellige frikadelleopskrifter. Jeg har delt dem på min blog, så du også kan få glæde af dem. Du kan blandt andet finde opskrift på grønne kyllingefrikadeller eller lækre fiskefrikadeller.

 

Klassiske frikadeller

 

Hvordan laver man en god frikadellefars?

Først og fremmest skal det hakkede kød røres godt med salt. Salten samler kødet og det er derfor vigtigt at det røres godt sammen før resten af ingredienserne tilsættes. Der skal godt med salt i en frikadellefars, det betyder meget for smagen.

Du kan selv bestemme om der skal bruges hakket kalv/flæsk eller om det skal være ren svinekød. Begge dele fungerer rigtig fint til gode danske frikadeller. Jeg bruger slev begge dele.

Sådan en frikadellefars må gerne være til den våde side. Med den menes at der skal godt med mælk i farsen sammen med æg, og hvedemelet binder så væsken sammen. På den måde vil du få en saftig og blød midte mens frikadellens ydre bliver rigtig god sprød.

Frikadellerne formes med en ske som dyppes i et glas med vand eller fedtet på panden, så farsen ikke hænger fast på skeen. Frikadellerne skal steges i rigeligt smør og olie, som giver den bedste sprøde frikadelle.

Du kan også prøve opskriften på frikadeller med havregryn. Her er hvedemelet erstattet med havregryn.

2 reaktioner

Har du spørgsmål eller har du prøvet denne opskrift? Fortæl mig hvordan det gik!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Du vil måske også kigge på..