Nemme koldhævede grovboller

Nemme koldhævede grovboller.

Her får du opskriften på mine bedste nemme koldhævede grovboller. Det nok de nemmeste jeg nogensinde har lavet. Det er en bolle hvor du får godt med bid i og en sprød skorpe. De er virkelig gode.

Prøv også disse koldhævede havreboller!

Dejen røres sammen på få minutter i en skål og gerne bare med en grydeske. Resten af arbejdet, ja det ordner dejen helt selv i køleskabet natten over.

Om morgenen skal du kun tænde for ovnen og lave 11 klatter på en bageplade. Efter en tur i ovnen, så har du den skønneste duft af friskbagte lækre boller til morgenbordet. Er det ikke fantastisk?

5 fra 1 stemme

Nemme koldhævede grovboller

De nemmeste koldhævede bolle hvor du får godt med bid i og en sprød skorpe.
Forberedelses tid: 1 day
Samlet tid: 1 day 30 minutter
11 boller
Frysegnet: Ja
Holdbarhed: 2-3 dage

Ingredienser

  • 12 g gær
  • 2 dl vand
  • 2 dl kærnemælk
  • 6 g salt
  • 2 tsk sukker
  • 100 g knækkede hvedekerner
  • 120 g grahamsmel
  • 230 g hvedemel

Fremgangsmåde

  • Bland vand, kærnemælk og gær sammen.
  • Tilsæt derefter de resterende ingredienser og rør godt sammen med en grydeske.
  • Kom skålen med låg eller husholdnings film på køl natten over.
  • Dagen efter tændes ovnen på 225 grader. Lad bagepladen blive i ovnen.
  • Bollerne lægges på et stykke bagepapir og med en ske lægges "klatter" af dej på.
  • Tag den varme bageplade ud af ovnen, hiv bagepapiret på pladen. Bollerne bages i ca. 20 minutter. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed

 

Kan dej hæve på køkkenbordet natten over?

Jeg vil ikke anbefale dig, at du hæver dine grovboller på køkkenbordet, men i stedet kommer dem i køleskabet. Grunden ti det er, at koldhævningen gerne skal foregå i 5 graders koldt køleskab. Hvis der er 20 grader i dit køkken, vil bollerne typisk hæve 4-5 gange så hurtigt.

Hvis de står på køkkenbordet i stedet for i køleskabet, kan dejen komme til at overhæve, da den står for varmt for længe. Derfor skal bolledejen ind i køleskabet og stå.

Ofte vil man lave sådan en koldhævet dej om aftenen, og så lad den hæve natten over til næste morgen, hvor bollerne bages.

Du behøver dog ikke at hæve dem natten over. Hvis du for eksempel laver dejen om morgenen og stiller skålen på køl i løbet af dagen. Så kan du sagtens lave friskbagte boller om eftermiddagen eller aftenen. Jeg vil anbefale, at man lader dejen hæve i køleskabet i mindst 6-7 timer – lige meget om det er nat eller dag.

 

Nemme koldhævede grovboller

Hvordan fryser man boller ned?

Jeg laver ofte en dobbeltportion af denne opskrift og så fryser jeg dem ned så snart de er bagt og afkølet.

Ved at fryse dem ned med det samme, så bibeholder du friskheden i bollen. Hvis du venter en dag eller to så vil du også fryse en halvtør bolle ned. Hjemmebag holder dig bare ikke lige så lang tid som bollerne man køber i supermarkedet så hvis du gerne vil have dem på frost er det klart bedst at gøre det med det samme.

Du kan tø bollerne op på køkkenbordet. De kan også få 30 sekunder i mikroovnen.

Eller så kan de lunes ved 170 grader i ca. 5 minutter. Her kan man med fordel lige komme dem hurtigt ind under vandet fra hanen. Det gør at bollerne ikke bliver tørre efter en ekstra tur i ovnen.

Det er sådan et smart trick hvis ikke man er udstyret med en fancy dampovn.

Koldhævede boller med fuldkorn.

Jeg elsker at lave hjemmelavede sager i mit køkken og jeg elsker når det er nemt. Jeg synes virkelig at det er en fornøjelse, at forkæle Josefine med hjemmelavet mad. Det gør både hende og jeg glad!

Faktisk så er disse nemme koldhævede grovboller SÅ nemme, at jeg indimellem bager dem til hverdag, inden skolen kalder.

Jeg starter bare morgenen med at tænde for ovnen inden jeg vækker Josefine, så gør vi os klar, imens at bollerne er i ovnen. Så er der nemlig tid til en friskbagt bolle og en hyggelig morgensnak, inden dagen for alvor begynder.

Du kan finde mere inspiration i Bagværk.

23 Responses

    1. Jeg har ikke prøvet.
      Min erfaring er, at netop kærnemælken som er et surmælksprodukt, er med til at give resultatet på de skønne boller.
      Men jeg er sikker på at det ikke er umuligt.
      Så jeg kan kun sige at du må give det et forsøg 🙂
      Rigtig god weekend.
      Kh. Maria

    2. Hej jeg prøver nu bollerne for anden gang syntes det virker meget med 4dl alm mel.. prøver med 2 dl.. Kh Gitte

      1. Hej Gitte,
        Det lyder mystisk. Det er aldrig for meget når jeg bager dem.
        Men måske skulle du så blot tage en smule mindre mel og ikke halvere mængden.
        Den vil nok blive for vandet.
        Jeg håber at du får et fint resultat 🙂
        Kh Maria

  1. Hvor købes de knækkede hvedekerner henne ?
    Og er det lige meget om det er
    Fast eller flydende honning?

    1. Hej Belinda,
      De fleste supermarkeder har knækkende hvedekerner. Jeg køber ofte dem fra Valsemøllen (det gamle Finax).
      Jeg bruger ofte flydende honning da det nemmere opløses men du kan sagtens bruge fast.
      Eller almindelig sukker. Jeg har lige skrevet i opskriften at dette også sagtens kan anvendes. 🙂
      Kh Maria

  2. Hej 🙂
    Er det alm ovn eller varmluft du bruger? Og skruer du ned på ovnen når bollerne er kommer i ovnen?
    Tak for dejlige opskrifter ❤️

    Kh Rebekka

    1. Hej Rebekka,
      Det er varmluft 🙂 Ovne kan variere +/- ca 10 grader så det er altid godt at være lidt opmærksom på når man følger en opskrift.
      Der skal ikke skrues ned for ovnen når de kommes ind.
      Og selv tak. Hvor er det skønt at du kan bruge dem.
      Kh Maria

        1. Hej Bente,
          I denne opskrift har jeg ikke prøvet kun at bruge hvedemel.
          Så det kan jeg desværre ikke svare dig på 🙂
          Kh Maria

  3. Hej
    Kan man erstatte de knækkede hvedekerner med noget andet eller helt undlade dem uden at det betyder det store?
    Og tak for nogle altid lækre opskrifter! 🙂

    1. Hej Mette,
      Jeg vil klart anbefale dig at prøve med kernerne i 🙂
      Det er skønt og giver bid i bollerne.
      Men ellers så suppler med en smule mere mel.
      Dejen skal være lidt våd og ikke som en klassisk gær-bolle-dej.
      Håber at det giver mening 🙂
      Kh Maria

  4. Jeg synes at bollerne bliver virkelig små så jeg undrer mig over at dejen skulle kunne strække sig til 11 stk. Jeg kan liiiige komme op på 10 men så er bollerne også nærmest at mikro-størrelse. Kan det evt hjælpe hvis jeg gav den lidt mere gær feks 1/2 pakke istedet for 1/4?

    1. Hej Kamilla,
      Det er nok også en smagssag hvor store man ønsker dem. De er nemlig ikke kæmpe store men hjemme hos os er det en god størrelse.
      Jeg vil ikke anbefale at du bruger mere gær, det er ikke nødvendigt når dejen koldhæves natten over.
      Evt. hellere lave 1½ portion af hele opskriften og så lave nogle større boller.
      Husk at give bollerne et par ekstra minutter i ovnen, hvis de laves lidt større.
      Håber det giver mening 🙂
      Kh Maria

    1. Hej Jette,

      Den kan sagtens holde sig i to dage.
      Så hvis du for eksempel laver den fredag aften, så kan der være nybagte boller både lørdag g søndag morgen 🙂

      Kh Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Du vil måske også kigge på..