Koldhævede havreboller

by Maria
Koldhævede havreboller

Lækre koldhævede havreboller.

De her koldhævede havreboller er nok en af de allernemmeste måder, at få nybagte boller på om morgenen. Dejen laves nemlig om aftenen og sættes i køleskabet natten over. Om morgen skal du så bare forme dem med en ske, lægge dem på bagepladen og så en tur i ovnen med dem.

Bollerne får en dejlig luftig og bløde krumme og bliver sprøde udenpå. De er virkelig nemme og alle kan være med. Det kræver ingen særlige ingredienser.

Prøv også disse koldhævede chiaboller med en ligeså simpel fremgangsmåde!

Nemme løsninger kan sagtens betyde hjemmelavede sager. Alle opskrifter behøves ikke at kræve en masse og med en lille smule forberedelse kan du altså få nogle skønne morgenboller. Prøv dem – det vil du ikke fortryde!

5 fra 1 stemme

Koldhævede havreboller

Nemme lækre morgenboller med havregryn og fuldkorn
Forberedelses tid: 10 minutter
Samlet tid: 8 timer 10 minutter
14 boller
Frysegnet: Ja
Holdbarhed: 1-2 dage

Ingredienser

  • 4 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk honning
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl fuldkorns mel, fx grahamsmel
  • 5 dl hvedemel

Fremgangsmåde
 

Dag 1

  • Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning, havregryn og mel. Ælt det godt sammen.
  • Skålen tildækkes med husholdningsfilm og sættes på køl natten over.

Dag 2

  • Ovnen tændes på det højeste (250 grader varmluft).
  • Brug en ske evt. 2 til at lægge klatter på en bageplade med bagepapir.
  • Kom lidt vand på toppen af bollerne, brug bare fingrene og drys derefter med lidt havregryn.
  • Sæt bollerne i ovnen, skru ned på 220 grader og bag dem i 20 minutter. Lad bollerne afkøle på en bagerist. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed
Kan jeg lave bollerne samme dag?

Ja det kan du godt. Men jeg vil anbefale at dejen hæver mindst 7 timer i køleskabet før de bages. I koldhævede deje bruges mindre gær og de er otte lidt mere våde. Det kræver at dejen skal have længere tid til at hæve. Da dejen så også står på køl er hævningsprocessen også en del langsommere.

Men det er “ventetiden” værd.

Du kan her finde andre skønne opskrifter på boller som ikke skal koldhæve.

Ofte sker der det..

At jeg sidder i sofaen og klokken har passeret 21.30. Jeg orker på ingen måde, at hoppe i køkkenet for at lave en dej. Men når jeg så får givet mig selv et kærligt spark bagi, så tænker jeg (HVER GANG) bagefter; “hvor er det fjollet – det tog jo kun et øjeblik at røre dejen sammen og i morgen vil jeg elske at dejen står klar!

For det er virkelig helt fantastisk at vågne op til, at ovnen bare skal tændes, dejen formes med en ske og kommes på bagepladen og derefter er der hurtigt nybagte boller. Jeg elsker simpelthen hyggen der spreder sig ved duften i hjemmet – åh dét er hygge.

7 comments

Pernille 9. marts 2019 - 10:08

Hej Maria,
De ser lækre ud.
Kender du evt. Kalorie, fedtindhold mv?

Reply
Maria 10. marts 2019 - 13:31

Hej Pernille,
Tak 🙂
Nej det gør jeg ikke. Jeg udregner ikke kalorier mm. på mine opskrifter.
God søndag. Kh. Maria

Reply
Linda 22. februar 2020 - 8:19

Kan man bruge tørgær?

Reply
Maria 22. februar 2020 - 12:22

Hej Linda,
Ja mon ikke at du kan det 🙂
Jeg har ikke selv prøvet, men jeg tænker at du bare skal bruge tilsvarende mængde tørgær (efter anbefaling på pakken).
Kh Maria

Reply
Joan 19. juli 2020 - 19:50

Kan dine havreboller fryses?

Reply
Maria 3. august 2020 - 7:40

Hej Joan,
Ja det kan de sagtens. 🙂
Jeg vil altid anbefale, at man fryser sit bagværk ned lige så snart det er kølet af efter bagning.
Så er det også friskt når det tages ud fra frost igen.
Kh Maria

Reply
Michella 14. september 2021 - 20:47

5 stars
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Reply

Leave a Comment

Opskrift Vurdering