Æbleskiver

Æbleskiver.

Her finder du en skøn opskrift på gammeldags æbleskiver med kærnemælk. De er lækre og luftige, med et strejf af kardemomme og citron.

Prøv også disse sundere æbleskiver. De er lavet uden hvedemel og er istedet lavet med havregryn.

Overvejer du at lave dine æbleskiver selv, så skal du prøve opskriften her. Den er nem at gå til, og så smager de bare skønt, når man har lavet dem selv.

Æbleskiver

Lækre klassiske æbleskiver med kardemomme og citronskal.
Forberedelses tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time
30 æbleskiver
Frysegnet: Nej
Holdbarhed: 1-2 dage

Ingredienser

  • 3 æg
  • ½ liter kærnemælk
  • 30 g sukker
  • 275 g hvedemel
  • 1 tsk natron
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 knsp salt
  • ½ citron, skallen derfra
  • Smør til at stege i

Fremgangsmåde

  • Del æggene i blommer og hvider i hver sin skål. Pisk hviderne stive.
  • Pisk kærnemælk, sukker og æggeblommer sammen i en skål.
    Sigt de tørre ingredienser og citronskal i.
    Vend det godt rundt til dejen har en jævn konsistens
  • Vend forsigtigt de piskede æggehvider i dejen og hæld dejen i en kande.
  • På den middelvarme æbleskivepande kommes en lille smule fedtstof i hvert hul.
    Fyld dej 3/4 op i hullerne og steg ca. 1 minut.
  • Brug et træspyd/kødnål til at vende æbleskiverne på højkant.
  • Fyld så hvert hul op med dej og vend æbleskiven en halv omgang mere så den bagte side vender op af.
    Bag dem ½ minut mere og vend dem så et par gange så de bliver gyldne og bagt over det hele.
  • Tag æbleskiverne af panden og fortsæt til du ikke har mere dej.
    Lun evt. æbleskiverne i ovnen et par minutter ved ca. 175 grader inden servering.
    Server dem lune med flormelis og marmelade. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed
Mere inspiration til opskriften.
  • Æbleskiverne er klart bedst, når de er dejlig lune og lige er tilberedt.
  • Du kan også tilberede dem tidligere på dagen og lune dem i ovnen inden servering. kom evt. stadion over fadet med æbleskiverne så de ikke bliver hårde i kanten når de lunes i ovnen.
  • Du kan også godt fryse dem ned, hvis du ikke får dem alle spist.

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk.

Kærnemælken i dejen er hemmeligheden bag de skønne luftige æbleskiver. Sådan en dej skal være godt tyk for at man kan få dem runde når de tilberedes på æbleskivepanden.

Det kan godt kræve et forsøg på panden før man får de helt runde æbleskiver. Man skal lige finde den rigtige temperatur på panden og ikke mindst finde teknikken i at dreje æbleskiven en halv omgang når den er tilberedt, fylde lidt mere dej i og så vende den en halv omgang mere. Men som alt andet, så gør øvelse mester.

En del af julehyggen bliver for rigtig mange forbundet med lækre lune æbleskiver. Serveret sammen med en god marmelade og flormelis til. Det er altså også hyggeligt. Når det er jul, og det er mørkt og koldt udenfor, er der intet bedre end at sidde indenfor med lunt bagværk.

 

Sådan får du runde æbleskiver.

Det er ikke altid ligetil at få flotte og runde æbleskiver. Jeg starter normalt med at fylde hvert hul i æbleskivepanden op 3/4.

Herefter vippes æbleskiven lidt på højkant, så der kan fyldes mere dej i. Så vendes den en halv omgang igen så æbleskiven lukkes og bliver tilberedt hele vejen rundt.

Drej æbleskiven rundt et par gange, så den bliver fin gylden og bagt indeni og udenpå.

 

Æbleskiver

 

Ofte stilledet spørgsmål.

Er der æbler i æbleskiver? Som æbleskiverne bliver lavet i dag, har de slet ikke noget med æble at gøre. Medmindre at du er en af dem, som gerne vil komme lidt fyld i midten når de bages. Det kan f.eks. være lidt æblekompot.

I gamle dage var det skiver af æble der blev vendt i en meget tyk dej og derefter stegt i en gryde med store mængder varm olie. Og så giver navnet æbleskiver jo meget bedre mening.

Det lyder helt fremmed. For rigtig mange mennesker er det jo slet ikke det vi forbinder med den klassiske æbleskive med marmelade og flormelis.

Kan man fryse hjemmelavede æbleskiver? Ja, det kan du godt! Du kan lune dem på samme måde, som når du køber de frosne i supermarkeder. Tø dem let op, kom dem i et ovnfast fad eller på en bradepande og lun dem i ovnen.

Nederst i ovnen kan du placerer en bradepande, eller fad, med vand. Det vand frigiver damp i ovnen, og så vil dine æbleskiver blive helt lækre. Har du en dampovn er det lidt nemmere.

Du kan også komme et stykke staniol over æbleskiverne i ovnen. Så bliver de lunede men ikke hårde og måske lidt for sprøde.

Hvorfor falder mine æbleskiver sammen? Dine æbleskiver vil ofte falde lidt sammen, når de kommer af panden. Hvid de bliver helt flade, så har du ikke fyldt nok dej ind i selve æbleskiven ved tilberedningen.

Det kan godt være svært at få dem helt runde. Lidt længere oppe i teksten kan du finde min beskrivelse af, hvordan jeg får dem runde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Du vil måske også kigge på..