Bløde kærnemælksboller.
Her får du opskriften på de lækreste, bløde kærnemælksboller.
Disse boller kan roligt kaldes nogle af de allerbedste. I hvert fald af de slags hvor både fuldkornsmel og kerner er undladt i dejen. De smager SÅ godt og er SÅ bløde!
Prøv også disse koldhævede grovboller hvor der er brugt kærnemælk i dejen!
Kærnemælk er virkelig en skøn ingrediens i bagværk. Ligesom andre surmælksprodukter er, såsom ymer, A38 og neutrale yoghurts produkter. Kærmælken giver bollerne den skønneste bløde krumme og du får helt sikkert ikke bedre kærnemælksboller.
Det er sådan en slags bolle som du serverer til fødselsdagen eller søndagshyggen. Med masser af smør, ost og god marmelade til.
Kærnemælksboller
Ingredienser
- 25 g gær
- 2½ dl kærnemælk
- ½ dl kogende vand gerne fra elkedel
- ½ dl olie
- 1 æg
- 450 g hvedemel
- 1 spsk sukker
- 1 knsp kardemomme
- ½ tsk salt
Fremgangsmåde
- Kom kærnemælken i en skål sammen med det varme vand og opløs gæren deri.
- Bland derefter æg, olie og sukker i skålen. Sørg for at ægget er helt rørt ud.
- Tilsæt så hvedemel og kardemomme og ælt dejen godt. En røremaskine er en fordel, ælt dejen ca. 5 minutter. Inden dejen er færdigæltet tilsættes salt.
- Saml dejen i skålen og lad dejen hæve i skålen med et stykker husholdningsfilm over i 30 minutter.
- Form dejen til 12 boller (de skal vejen ca. 70 g pr styk). Inden dejen kommes på bordet kan du med fordel smørre lidt smagsneutralolie på køkkenbordet og lidt på dine hænder. Så kan du meget nemt forme bollerne uden at den klistre.
- Lad bollerne hæve i 45 minutter under et klæde. Tænd ovnen på 190 grader (varmluft).
- Pensel bollerne med mælk bag dem i 15 minutter (efter de 12 minutter så hold øje med om de har fået nok, ovne kan svinge i grader).
- Bollerne afkøles på en bagerist. Velbekomme!
Et lille fif.
Når du skal forme dine boller, så kan du med fordel udskifte melet på køkkenbordet med en smule neutral olie. Ligeledes også på dine hænder. Jeg bruger altid en smagsneutral rapsolie.
Den let klistrede dej vil så slet ikke hænge fast på hænderne og du vil meget nemmere kunne forme dine kærnemælksboller. At bruge ollie i stedet for mel gør også at du ikke tilsætter yderligere mel til dine boller. De vil forblive glæde og ikke blive tørre.
Røremaskine.
Jeg vil ligeledes anbefale at bruge en røremaskine hvis det er muligt. Faktisk til alt det bagværk som kræver en del æltning. Når det bliver rørt godt og flere minutter på maskinen, så får melet lov til rigtig at arbejde og får masser af luft æltet i. Det er med til at give det allerbedste bagværk.
Faktisk så kræver en dej også mindre mel når man bruger en røremaskine fordi, at dejen bliver æltet godt og længe nok. Derfor kan man også opleve, hvis man ikke bruger en røremaskine, at man skal tilsætte mere mel end der står i opskriften.
3 Responses
Hvornår skal den 1/2 tsk salt i dejen? ♀️
Hej Stefanie,
Salten skal i når dejen er ved at være færdigæltet 🙂
Kh Maria
Hvor er det fantastisk at du skriver hvad bollerne skal veje – det savner jeg så meget i bageopskrifter! Både til boller, muffins og andet der skal deles i x antal ❤️