Manitoba boller
Her får du opskriften på nogle skønne langtidhævede manitoba boller. De er bløde og virkelig lækre.
De minder en smule om en theboller i blødheden og alligevel med en lidt dybere smag fra den anderledes meltype og en masse olivenolie, som brødet suger til sig i ovnen.
Et andet brød der også er lækkert at servere til aftensmaden er et foccaciabrød.
Flagesalten på toppen er lige prikken over i´et – det ser dekorativt ud og og giver samtidig en skøn smag til brødet.
Disse manitoba boller er perfekt som tilbehør til middagsbordet. Måske en dag hvor der er tapas på bordet.
Manitoba boller
Ingredienser
- 200 g mælk
- 50 g vand
- 40 g smør
- 20 g sukker
- 16 g gær
- 25 g olivenolie
- 10 g salt
- 430 g manitobamel
- Ekstra olivenolie til formene
- Flagesalt til toppen
Fremgangsmåde
- Smelt smørret.
- Bland vand, mælk, smør, olie, sukker og gær sammen.
- (Husk det ikke mere være mere end fingervarmt når gærret tilsættes).
- Kom melet i og ælt det sammen.
- Brug gerne en røremaskine og lad den køre i 5 minutter.
- Alternativt god håndkræft og rigeligt med æltning.
- Tilsæt salt imens der æltes.
- Lad dejen hæve 1 time i en skål beklædt med husholdningsfilm.
- Dejen formes til 12 boller.
- Bollerne kommes i muffinsforme, gerne af silikone, som er smurt med rigeligt olivenolie.
- Lad bollerne hæve lunt i 1½ time.
- De skal hæve op til mindst dobbelt størrelse.
- Tænd ovnen på 190 grader (varmluft).
- Klip et lille kryds i toppen af hver bolle.
- Kom lidt olivenolie på toppen og drys med flagesalt.
- Bollerne bages i 15 minutter, tages ud af formene og afkøles på en bagerist. Velbekomme!
Manitoba er en anderledes hvedesort med et meget højt indhold af proteiner. Dvs. at du kan ælte dejen rigtig godt og få en ekstra elastisk dej.
Når man ælter sin dej godt, fylder man det med en masse ilt og giver dejen de bedte forudsætninger for at blive til et dejligt luftigt brød eller bolle.
Sådan en dej får du her, og det bliver nogle skønne boller med en skøn krumme.
Jeg kan også anbefale dig at prøve mit ølbrød. Der er også brugt manitobamel i. Det er et andet slags brød men det er også helt oplagt at servere til det salte køkken. Såsom tapsas bordet, aftensmaden eller fx en gang oste/pølsebord.
2 Responses
Bollerne ser bare SÅ flotte og lækre ud Jeg har været igang med at bage dem og manglede en beskrivelse af hvornår du kommer det smeltede smør og olivenolie i? Jeg gættede mig frem til at det var efter at gæren er rørt ud i vand, sukker og mælk – de blev mægtig gode Tak for en skøn blog!
Hej Tove,
Tak for din besked. Indimellem kan man stirre sig helt blind og glippe en bid af teksten.
Tak for det – jeg har rettet det med det samme 🙂
Kh Maria