Pebernødder

by Maria
Pebernødder

Pebernødder.

Her finder du opskriften på de bedste pebernødder. Sprøde pebernødder med den helt rigtige smag af jul.

For at få den skønne smag frem er der brugt kardemomme, ingefær, kanel og peber i dejen. De er derfor ganske let krydret, uden det er for lidt eller for meget!

Hvis du elsker julelækkerier, skal du prøve opskriften på mozartkugler. Kugler af marcipan, nougat og chokolade.

Det er faktisk ikke svært at lave sådan en dej til hjemmelavede pebernødder. Det tager bare lidt tid at trille de mange små kugler.

Bagetiden er ganske kort så hav et øje på ovnen. Ovne kan nemlig godt svinge +/- 10 grader. Og det har en del at sige når man bager noget som er så småt og med så kort bagetid.

Pebernødder

Lækre sprøde og let krydrede pebernødder.
Forberedelses tid: 20 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
200 styk
Frysegnet: Nej
Holdbarhed: Flere uger

Ingredienser

  • 125 g blødt smør
  • 65 g sukker
  • 65 g brun farin
  • 250 g mel
  • ½ dl fløde
  • ½ tsk kardemomme
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk peber, både sort og hvid kan bruges
  • 1 tsk natron
  • 1 knsp salt

Fremgangsmåde
 

  • Pisk smør og begge slags sukker sammen.
  • Tilsæt fløde.
  • Bland alle de tørre ingredienser i.
  • Lad dejen stå på køl i 20 minutter.
  • Tænd ovnen på 190 grader (varmluft).
  • Tril dejen i pølser af ca. 1 cm i diameter og skær dem i 1 cm. tykke stykker.
  • Tril dejen til små kugler og kom på en bageplade med bagepapir med en lille smule mellemrum.
  • Bag pebernødderne i 6½ minut og lad dem afkøle inden de kommes i en kagedåse.
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed

Som sagt er selve dejen meget nem at have med at gøre, så det er en god opskrift for børn at tage del i.

Særligt den sidste del kan børnene deltage i. Der skal alle de små stykker nemlig trilles til små kugler. Det er ikke svært, men det kan godt tage lidt tid, hvis man ikke har et par ekstra hænder til at hjælpe sig.

Gør det til en hyggelig aktivitet og sæt jer hen ved spisebordet, så kan I sidde stille og rolig og trille dem.

Er der peber i pebernødder?

Det er det helt store spørgsmål! Og ja det er der i denne opskrift. Sammen med de andre krydderier er peber med til at give den skønne smag vi kender. Det er slet ikke fordi at peberet er gennemtrængende i smagen.

Dog er det sådan, at der historisk set aldrig har været peber i nogle pebernødder. Derimod henviser ordet ‘peber’ til at småkagen er krydret. Så hvis det skulle være helt rigtigt, så skulle de bare have navnet kryddernødder.

Dog hænger ‘peber’-delen ved, så vi stadig kalder dem for pebernødder den dag i dag. Du kan både finde opskrifter på pebernødder, der indeholde peber, og nogle der ikke gør.

Mere inspiration til opskriften.
  • Det vigtige, når man laver pebernødder og småkager generelt er, at man ikke skal røre for meget i dejen. Når du har blandet alle ingredienserne sammen, så skal du altså ikke ælte dejen mere, end hvad godt er.
  • Dejen kan sagtens holde sig et par dage i køleskabet, hvis du først vil bage dem dagen efter. Hvis du er i rigtig god tid, kan du også fryse dejen ned i et par uger og så tage den op, når du vil bage dem.
  • Frys evt. dejen ned i mindre pølser. Så er den lige til at tø op, skære i små stykke tog trille til de små kugler.
  • En god ide er ikke at rulle kuglerne alt for store. Jo mindre de bliver rullet, jo mere sprøde bliver de også. Prøv med en 5-6 g i størrelsen.

Leave a Comment

Opskrift Vurdering