Risalamande med kirsebærsauce.
Her får du min bedste risalamande opskrift. Dén opskrift som skal serveres til julemiddagen hvor hele familien skal “på jagt” efter mandlen. Jeg lover dig at du ikke vil fortryde at lave sådan en portion.
Vil du prøve at lave din egen kirsebærsauce? Så se min opskrift på en lækker klassisk kirsebærsauce lige her.
Det er en skøn sød juledessert med dejlig smag af vanilje. Risengrøden er vendt med rigeligt pisket fløde som giver den perfekte konsistens. Både cremet og stadig lidt fast, så risalamanden ikke løber af skeen når den nydes.
Vil du blot følge opskriften her og har risengrøden klar, så skal du bruge 1200 g. færdig risengrød til en portion af denne opskrift. Du får nemlig dét antal gram når der tilberedes risengrød ud af 1 liter mælk som det fremgår i risengrødsopskriften.
Risalamande
Ingredienser
Risengrød
- 2 dl vand
- 180 g grødris
- 1 liter sødmælk
- 1 tsk salt
Risalamande
- 1200 g risengrød, svarer til en portion af ovenstående risengrød
- 3½ dl fløde
- 120 g mandler
- 70 g flormelis
- Korn fra 1 stor eller 2 små vaniljestænger
Fremgangsmåde
Risengrød
- Bring vandet i kog i en stor tykbundet gryde.Tilsæt risene og kog vandet op med risene i et par minutter og rør rundt.
- Hæld mælken i gryden, sammen med salt.Lad mælken koge op imens der røres rundt.
- Når mælken småbobler skrues ned på under middelvarme.Rør ofte i gryden, pas på at mælken ikke brænder fast i bunden.
- Efter ca. 45 minutter er risengrøden færdig.Sluk for blusset når grøden har den ønskede konsistens.
- Server med kanelsukker og en smørklat. Velbekomme!
Risalamande
- Overhæld mandlerne med kogende vand. Lad dem trække i 5 minutter.Hæld vandet fra og gentag en gang mere.
- Smut hinderne af mandlerne, dup dem tørre og hak dem.
- Kornene fra vaniljestangen skrabes ud og blandes med 1-2 tsk sukker.
- Kom risengrøden i en skål med vaniljesukkeret og sigt flormelis deri.
- Vend de hakkede mandler i.
- Pisk fløden til flødeskum og vend halvdelen af fløden forsigtigt i grøden.Vend resten af fløden i og undlad en smule hvis der ønskes en tykkere konsistens.Smag til.
- Kom risalamanden på køl indtil den skal serveres. Velbekomme!
Mere inspiration til opskriften.
- Jeg laver ALTID risengrøden dagen før. Og det er der to årsager til. Den ene er at vi kan få en lille portion lun risengrød herhjemme. (Husk at lave ekstra). Den anden, og den vigtigste grund er, at det er super nemt at stille grøden på køl natten over og så får den lov til at køle hel af.
- Din risengrød skal være helt koldt før du laver risalamande. Det duer ikke med en lun grød som røres med fløde.
- Mængden af mandler kan du selv styre, det er lidt med forskel hvor mange man ønsker i.
- Ligeledes om mandlerne skal hakkes meget fint, eller i grovere stykker. Hvis der skal en hel mandel i kan det være ret sjovt med lidt store stykker hakkede mandler i. Så stiger spændingen lidt når man lige tror at man har fundet den hele mandel.
- Nogen foretrækker at komme lidt ekstra mandelaroma i for at fremhæve smagen af mandler. Jeg synes at den er god lige som den er.
- Det allerbedste er altid at smage på maden undervejs, så får man lige den smag som man selv ønsker.
Risalamande opskrift.
De seneste år, har det været min fornemmeste opgave at lave et af aftenens højdepunkter d. 24 december – nemlig risalamande. I mange mange år var det min mormors helt faste opgave, så det lagde et ganske stort pres på mine skuldre første gang jeg skulle lave det.
Jeg tror at mange har det sådan med traditioner og helt faste ritualer – det er svært at ændre i dem. Men min opskrift er rigtig god og der bliver altid spist op, også selvom mandlen er fundet.
Jeg kan virkelig anbefale dig at prøve denne opskrift af. Har du risalamande-tjansen juleaften så kan du jo med fordel øve dig på opskriften før juleaften. Det er altid rart at føle sig sikker og at det smager som man ønsker.
Hvorfor bliver risalamande tynd?
Hvordan flækker jeg en vaniljestang?
Lav et snit ned langs vaniljestangen, uden at skære hele vejen igennem, så den bliver delt i to. Kornene skrabes ud med den sløve side af kniven og lægges på et spækbræt.
Vaniljekornene blandes med 1-2 tsk sukker. Brug siden af kniven til at fordele det rundt. Det skal være sådan at kornene ikke er samlet i en klump men mere minder om vaniljesukker.
Du kan altid gemme vaniljestangen til noget andet madlavning. Fx til at koge med i en risengrød, eller når der skal laves en kirsebærsauce.
Skal der sukker eller flormelis i risalamande?
Det er en smagssag om der bruges det ene eller andet. Du vil også opleve at det varierer fra opskrift til opskrift.
Men dansk krystalliseret sukker bliver ikke opløst i kolde råvarer. For mange lykkes det måske fint alligevel, når det blandes i din risalamande. Men jeg synes, at det er nemmere at anvende flormelis og så giver det den helt rigtige sødme, hvis du spørger mig.
Bruger du en opskrift på ridengrød hvor sukkeret koges med i grøden, så er det også helt fint at bruge det hvide krystalliserede sukker.
Andre ofte stillet spørgsmål til risalamande.
Hvordan staver man til risalamande? Der er faktisk flere måder, man kan stave det på, så det kan godt være en smule forvirrende. Du kan også skrive det således: ris a la mande – begge dele går fint an. Jeg har i min opskrift bare valgt at skrive risalamande i ét ord.
Hvad betyder ordet risalamande? Oversat betyder det ‘Ris med mandel’, og det er vel også helt basalt set det, som det endnu engang er. Man blander flødeskum og risengrød og kommer en masse lækre mandler i.
Kan man fryse risalamande? Nogen vil mene at, ja det kan man godt. Men jeg vil ikke anbefale det. Det er heller ikke noget jeg selv gør.
Hvilket land kommer risalamande fra? Jeg kan godt forstå, hvorfor rigtig mange tror, at risalamande kommer fra Frankrig. Navnet lyder nemlig rigtig fransk, men jeg kan afsløre, at det er pære dansk. Det er en dessert, der stammer fra Danmark, og så vidt jeg ved, så spiser man det heller ikke i andre lande. Helt specifikt blev den opfundet på D’Angleterre tilbage i 1800-tallet.
9 Responses
Hvor mange gram risengrød bruges der? Da jeg laver den på min egen måde. Men vil gene bruge resten af opskriften. 🙂
Når du skriver en hel portion risengrød og trykker på det link, så er det forudvalgt risengrød til
2 Personer. Det tænker jeg ikke kan passe?
Hej Camilla,
Jo det kan det 🙂
Mængden på risengrød tager udgangspunkt i at man spiser det som et hovedmåltid.
Når grøden bruges til risalamande og blandes op med de andre ingredienser og serveres til dessert, bliver portionerne beregnet anderledes.
Men jeg har nu også sat opskriften på risengrød ind i selve indlægget her, så burde det ikke komme tvivl om opskriften på risalamande.
Ellers er du meget velkommen til at skrive igen 🙂
Kh Maria
Den er alt for saltet med 1 tsk salt.
Hej Kenneth,
Har du prøvet at lave den med 1 tsk. salt? Eller er det blot fordi du foretrækker at lave uden…
Det er der jo delte meninger om 🙂
Jeg synes ikke at den bliver for salt og har modtaget meget god feedback og ros på denne opskrift.
Men det er helt sikkert også er en smagssag.
Kh Maria
Hej! Kan man ikke koge vanilje kornene og selve vanilje stangen med i risengrøden, istedet for at komme det i bagefter?
Hej Camilla,
Jeg er virkelig ked af at jeg har overset din besked og dit spørgsmål.
Men jo det kan man selvfølgelig sagtens gøre 🙂
Fremgangsmåden her er bare den jeg altid følger når jeg laver risalamande.
Kh Maria
Den bedste opskrift på risalamande jeg nogensinde har brugt. Kommer ikke til at vige fra den.
Hej Dorte,
Tusind tusind tak for at skrive det og dele det med mig.
Det gør mig glad.
Rigtig glædelig jul 🙂
Kh Maria