Home Julemiddag Risalamande

Risalamande

by Maria
Risalamande

Risalamande – julens traditionelle dessert!

Her får du opskriften på den bedste risalamande. En skøn sød dessert med dejlig smag af vanilje og skøn cremet konsistens fra den piskede fløde

De fleste kender helt sikkert denne dessert. I hvert fald alle dem, der holder en helt traditionel juleaften.

Jeg bruger opskriften på min risengrød som jeg ALTID laver dagen før. Så får vi nemlig også en lille portion lun risengrød herhjemme! Det er super nemt, at stille grøden på køl natten over. Så er grøden lige til at arbejde med når desserten skal laves dagen efter.

Et lille tip! Kornene fra vaniljestangen skrabes ud ved at lave et snit ned langs stangen, uden at skære hele vejen igennem. Kornene skrabes ud med den sløve side af kniven og lægges på et spækbræt og blandes med en kniv med 1 tsk sukker, så bliver kornene delt istedet for at være samlet i en klump.

Risalamande

Ris a la mande

Risalamande – julens traditionelle dessert! Her får du opskriften på den bedste risalamande. En skøn sød dessert med dejlig smag af vanilje og skøn cremet konsistens fra den piskede fløde De fleste kender helt sikkert denne dessert. I hvert fald… Søde sager Risalamande European print
portioner: Ca. 10 portioner forberedelse: tilberedning:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

ingredienser

  • 1 hel portion af min risengrød (lavet af 1 l. mælk)
  • Ca. 3½ dl fløde, let pisket
  • 1½ dl afskallede mandler (eller mandelsplitter)
  • Korn fra 1 stor eller 2 små vaniljestænger
  • Ca. 5 spsk. flormelis

Sådan gør du:

  • Hak mandlerne i ønsket størrelse, har de hinde på, så smut dem først. De smuttes ved at overhælde dem med kogende vand, gerne 2 gange, så er det meget let at få hinden af (du kan også vælge at købe en pose med mandelsplitter)
  • Kom risengrøden i en skål, sigt flormelis deri og vend også kornene fra vaniljestangen i.
  • Gem altid vanilje stangen til noget andet madlavning
  • Bagefter kommes de hakkede mandler i, (husk at gemme en hel mandel)
  • Pisk fløden og vend halvdelen af fløden forsigtigt i grøden. Vend resten af fløden i og undlad en smule hvis der ønskes en tykkere konsistens
  • Kom ris a la manden på køl indtil den skal serveres. Velbekomme!

Hvorfor bruger jeg så flormelis? Dansk krystalliseret sukker bliver ikke opløst i kolde råvarer og for mange lykkes det måske fint alligevel. Men jeg synes at det er nemmere at anvende flormelis og det smager skønt!

Ris a la mande

De seneste år, har det været min fornemmeste opgave at lave et af aftenens højdepunkter d. 24 december – nemlig risalamande!

Ivmange mange år var det min mormors helt faste opgave, så det lagde et ganske stort pres på mine skuldre første gang jeg skulle lave det.

Jeg tror at mange har det sådan med traditioner og helt faste ritualer – det er svært at ændre i dem. Men min opskrift er rigtig god og der bliver altid spist op, også selvom mandlen er fundet!

1 comment

Lars Möser 16. december 2019 - 19:56

Hvor mange gram risengrød bruges der? Da jeg laver den på min egen måde. Men vil gene bruge resten af opskriften. 🙂

Reply

Leave a Comment