Risalamande

by Maria
Risalamande

Risalamande med kirsebærsauce.

Her får du opskriften på den bedste risalamande. Dén opskrift som skal serveres til julemiddagen hvor hele familien skal “på jagt” efter mandlen!

Det er en skøn sød juledessert med dejlig smag af vanilje. Risengrøden er vendt med rigeligt pisket fløde som giver den perfekte konsistens. Både cremet og stadig lidt fast, så risalamanden ikke løber af skeen når den nydes.

Den er denne opskrift på risengrød som min risalamande tager udgangspunkt i.

Vil du blot følge opskriften her og har risengrøden klar, så skal du bruge 1200 g. færdig risengrød til en portion af denne opskrift. Du får nemlig dét antal gram når der tilberedes risengrød ud af 1 liter mælk som det fremgår i risengrødsopskriften.

Vil du prøve at lave din egen kirsebærsauce? Så se min opskrift på en lækker klassisk kirsebærsauce lige her!

Risalamande

Den traditionelle juledessert til julemiddagen.
Forberedelses tid: 15 minutter
Samlet tid: 45 minutter
10 portioner
Frysegnet: Nej
Holdbarhed: 2-3 dage

Ingredienser

  • 1 hel portion af min risengrød, ca. 1200 g færdig grød
  • dl fløde let pisket
  • 120 g mandler
  • Korn fra 1 stor eller 2 små vaniljestænger
  • 70 g flormelis

Fremgangsmåde
 

  • Overhæld mandlerne med kogende vand. Lad dem trække i 5 minutter.
    Hæld vandet fra og gentag en gang mere.
  • Smut hinderne af mandlerne, dup dem tørre og hak dem.
  • Kornene fra vaniljestangen skrabes ud og blandes med 1-2 tsk sukker.
  • Kom risengrøden i en skål med vaniljesukkeret og sigt flormelis deri.
  • Vend de hakkede mandler i.
  • Pisk fløden til en let flødeskum og vend halvdelen af fløden forsigtigt i grøden.
    Vend resten af fløden i og undlad en smule hvis der ønskes en tykkere konsistens.
    Smag til.
  • Kom risalamanden på køl indtil den skal serveres. Velbekomme!
Udskriv
Del din mad med mig på InstagramBrug @madogkaerlighed eller #madogkærlighed
Mere inspiration til opskriften.
  • Jeg laver ALTID risengrøden dagen før. Og det er der to årsager til. Den ene er at vi kan få en lille portion lun risengrød herhjemme. (Husk at lave ekstra). Den anden, og den vigtigste grund er, at det er super nemt at stille grøden på køl natten over og så får den lov til at køle hel af.
  • Din risengrød skal være helt koldt før du laver risalamande. Det duer ikke med en lun grød som røres med fløde.
  • Mængden af mandler kan du selv styre, det er lidt med forskel hvor mange man ønsker i.
  • Ligeledes om mandlerne skal hakkes meget fint, eller i grovere stykker. Hvis der skal en hel mandel i kan det være ret sjovt med lidt store stykker hakkede mandler i. Så stiger spændingen lidt når man lige tror at man har fundet den hele mandel.
  • Nogen foretrækker at komme lidt ekstra mandelaroma i for at fremhæve smagen af mandler. Jeg synes at den er god lige som den er.
  • Det allerbedste er altid at smage på maden undervejs, så får man lige den smag som man selv ønsker.
Hvordan skærer jeg vaniljestangen?

Lav et snit ned langs vaniljestangen, uden at skære hele vejen igennem, så den bliver delt i to. Kornene skrabes ud med den sløve side af kniven og lægges på et spækbræt.

Vaniljekornene blandes med 1-2 tsk sukker. Brug siden af kniven til at fordele det rundt. Det skal være sådan at kornene ikke er samlet i en klump men mere minder om vaniljesukker.

Du kan altid gemme vaniljestangen til noget andet madlavning. Fx til at koge med i en risengrød, eller når der skal laves en kirsebærsauce.

Sukker eller flormelis i risalamande?

Hvorfor bruger jeg så flormelis i opskriften? Dansk krystalliseret sukker bliver ikke opløst i kolde råvarer.

For mange lykkes det måske fint alligevel, når det blandes i din risalamande. Men jeg synes at det er nemmere at anvende flormelis og så giver det den helt rigtige sødme, hvis du spørger mig!

Ris a la mande

De seneste år, har det været min fornemmeste opgave at lave et af aftenens højdepunkter d. 24 december – nemlig risalamande!

I mange mange år var det min mormors helt faste opgave, så det lagde et ganske stort pres på mine skuldre første gang jeg skulle lave det.

Jeg tror at mange har det sådan med traditioner og helt faste ritualer – det er svært at ændre i dem. Men min opskrift er rigtig god og der bliver altid spist op, også selvom mandlen er fundet!

1 comment

Lars Möser 16. december 2019 - 19:56

Hvor mange gram risengrød bruges der? Da jeg laver den på min egen måde. Men vil gene bruge resten af opskriften. 🙂

Reply

Leave a Comment

Opskrift Vurdering