Hjemmelavet rødkål.
Her finder du opskriften på en skøn hjemmelavet rødkål. En lun rødkålssalat som er ret nem at gå til og er perfekt at servere til julemiddagen. En klassisk gammeldags rødkål som man kender den fra julebordet. Serveret til flæskesteg, julesauce og brunede kartofler.
I en hjemmelavet rødkål kan du sætte dit eget præ på smagen med forskellige krydderier. Under opskriften finder du mine bedste tips og tricks til en skøn lun rødkålsalat.
I denne portion er der til ca. 6-8 personer som tilbehør til maden.
Hjemmelavet rødkål
Ingredienser
- 500 g rødkål
- 15 g smør
- ½ dl æbldecidereddike, eller klar eddike
- ½ dl vand
- 50 sukker
- 3 spsk ribgele
- 2 lauerbærblade
- 2 kanelstænger
- ½ tsk salt og lidt friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Snit rødkålen en smule groft.Sauter kålen af i en gryde med det smeltede smør.
- Kom de resterende ingredienser i og lad det simre i ca. 15 minutter under låg.
- Rør jævnligt i det.
- Ønsker du at kålen skal være mere blød, så lad den simre i lidt længere tid.
- Skal rødkålen ikke serveres med det samme, så lad det køle af.Kom kålen i en beholder med låg og opbevar på køl. Velbekomme!
Mere inspiration til opskriften.
-
- Du kan sagtens tilberede rødkålen lidt længere tid end det fremgår i opskriften. Prøv dig frem og se hvor længe du synes at den skal have. Du vil opleve at kålen koges lidt mere ud, blive blødere og får en lidt dybere smag. Prøv dig frem og tag kålen af varmen når du synes den har fået nok. Jeg selv synes at det er lækkert, at der er lidt bid i og man kan fornemme at kålen er frisk.
- Man kan sagtens forberede den lune rødkålssalat flere dage før den skal serveres. Følg opskriften og stil så rødkålen på køl. Når den skal bruges, lunes den bare op og så er den klar til servering. Hvis rødkålen fx skal bruges til julemiddagen er det rigtig rart når nogle af elementerne er lavet på forhånd.
- Hvis du i stedet gerne vil have en frisk rødkålssalat til julemiddagen, så vil jeg klart anbefale denne med frisk æble og granatæblekerner.
Opskrift på hjemmelavet rødkål.
Denne opskrift på rødkål til flæskesteg og andesteg er super nem at gå til. Den kræver ganske få ingredienser og man får virkelig en skøn rødkål når man laver sin egen.
I opskriften er der eksempelvis tilføjet kanelstænger, som giver lidt ekstra julet smag til rødkålen. Det bliver ikke en intens smag af kanel, men nok til at det giver lidt ekstra. Den er derfor helt oplagt og virkelig god til julefrokosterne og julemiddagen.
Hjemmelavet rødkål er altså bare bedre end de færdigkøbte varianter. Og det vil nok overraske de fleste, som ikke har lavet det før, hvor nemt det er at lave!
Kan man lave hjemmelavet rødkål dagen før?
Du kan sagtens lave rødkålen dagen før. Faktisk kan du sagtens lave den flere dage før. Rødkålen vil slet ikke blive mindre god af den grund. Den vil stå og trække smag og så skal du heller ikke tænke på at lave hjemmelavet rødkål juledag når der i forvejen er rigeligt at se til. Der er som sagt rigeligt andre ting at tage sig til.
Husk bare på at opbevare den tilberedte rødkål i en bøtte med låg. Sørg for at køle den ned så snart den er tilberedt færdigt.
Til julemiddagen skal rødkålen blot opvarmes og så er den klar til servering. Find andet tilbehør til julemiddagen her!
Krydderier i gammeldags rødkål.
Er du ikke vild med smagen af kanel, som bruges i opskriften her, så kan kanelstængerne udlades. Byt dem eventuelt ud med krydderier såsom nelliker og stjerneanis der også giver en dejlig og lidt mere intens smag af jul.
Prøv dig frem, start med en lille smule og så kan du altid tilsætte lidt mere. Når rødkålen er tilberedt kan krydderierne tages op hvis du ønsker en mild krydret smag. Lader man fx kanelstængerne ligge i kålen når den opbevares i køleskabet, så vil kanelsmagen blive mere fremtræden. Men absolut ikke dårlig!
Du kan også sagtens undlade alle krydderierne og lave en version som mere minder om rødkålen som man finder det på glas i supermarkederne.
Hjemmelavet rødkål kan også laves som tilbehør uden for julesæsonen, til eksempelvis en god flæskestegssandwich. Udlad blot “jule-krydderierne” og lav den mere neutral i smagen. Du kan også tilsætte et par timian stilke, det er også virkelig lækkert.
Hvor lang tid kan lun rødkålssalat holde sig?
Du kan sagtens forberede rødkålen nogle dage før at den skal bruges. Rødkålen kan sagtens holde sig i køleskabet i minimum 5 dage. Opbevar rødkålen i et sylteglas eller andet opbevaring med en tæt lukning.