Andesauce.
Her finder du opskriften på en virkelig god og smagfuld andesauce.
En lækker sauce som er oplagt at servere til højtiderne. For eksempel middagen mortensaften eller den store traditionelle julemiddag huleaften d. 24. december.
Saucen er lavet på stegeskyen fra andestegen.
Denne skønne opskrift på langtidsstegt andesteg – se opskriften her!
Saucen er derudover tilsmagt med engelsk sauce og ribsgelé som giver en god balance af sødme og salt. Og så er der selvfølgelig en god rundhåndet sjat fløde i.
Andesauce
Ingredienser
- 5 dl andefond, stegesky fra andesteg
- 2 dl fløde
- ½-1 tsk engelsk sauce
- 1 spsk ribsgele
- 1 knsp salt og lidt friskkværnet peber
- Sovsekulør
- Lidt maizena rørt op i kold mælk
Fremgangsmåde
- Når andestegen er tilberedt sigtes væsken fra bradepanden.
- Lad væsken stå et øjeblik, så vil selve stegeskyen falde til bunds.Andefedtet vil ligge i overfladen.
- Med en ske tages al fedt fra og over i en skål, der er en del fedt.Man kan sagtens se forskel på selve væsken og fedt.Gem evt. andefedtet på køl.
- Lad væsken småsimre ved middelvarme i ca. 10 minutter.Jo længere tid det får, jo mere vil det koge ind og smagen blive kraftigere.
- Tilsæt så fløde, engelsk sauce og ribsgelé, lad det simre nogle minutter og smag saucen til.Vær forsigtig med salt da den engelske sauce også er salt.
- Jævn saucen ved at røre lidt maizena ud i lidt kold mælk og pisk det i saucen.Kog op så saucen kan tykne.Kom lidt sovsekulør i, smag til og server. Velbekomme!
Andesauce opskrift.
Her har jeg samlet min bedste opskrift på en fantastisk sauce lavet af stegeskyen fra andestegen.
Andesauce hører sig næsten til, når man får and. I hvert fald når man laver en hel andesteg som den brune sovs her tager udgangspunkt i.
Stegeskyen er ret vigtig i denne opskrift, da det er grundelementet for sovsen.
Har du ikke stegesky, vil jeg anbefale at man køber en god fond og bruger tilsvarende mængde af. Eller noget rigtig god bouillon som skal blandes op med væske. Der findes utrolig mange gode varianter i de større supermarkeder. Så det er bare at gå på opdagelse der!
Udover stegeskyen er saucen smagt til med ribsgelé som giver sødme og engelsk sauce som giver dét ekstra. Den engelske sauce tilfører blandt andet salt, så hold igen med salt og smag til, til allersidst.
Det er faktisk ikke så mange ingredienser at denne sauce kræver og alligevel smager den helt fantastisk!
Husk altid at smage til, så sovsen får den smag, som man bedst selv kan lide den.
Gem fedtet fra stegeskyen.
Inden saucen laves skal stegeskyen sigtes. Når man har tilberedt sådan en andesteg er der ret meget fedt i væsken. Den skal tages fra. Det skal ikke bruges i saucen. Det gør man allerbedst ved at bruge en stor ske. Al fedtet kommes over i en skål. Og der er en del fedt. Man kan sagtens se forskel på selve væsken og andefedt.
Nogen bruger fedt til juledagene i stedet for smør på brødet og andre bruger det løbende til at tilberede mad i, i stedet for olie/smør. Der er utrolig meget smag i andefedtet.
Fedtet gemmes i køleskabet hvor det vil stivne og blive hvidt. Derefter kan man bruge lidt løbende.
Hvad serverer man til Mortensaften?
Der er mange skønne indslag som kan serveres til Mortens aften. Det mest traditionelle er den gode andesteg med andesauce til, de brunede kartofler og selvfølgelig en god omgang rødkål.
Mangler du inspiration til Mortens aften? Her får du de fem opskrifter, du skal bruge for at lave en succesfuld Mortens aften. Du kan klikke på eks. ‘Andesteg’ for at komme ind på opskriften til Andestegen.
- Andesteg.
- Brunede kartofler.
- Hjemmelavet rødkål.
- Frisk rødkålssalat.
- Cremet og sprød julesalat med grønkål.